Στην περιοχή της Καλαμαύκας, κοντά στις πηγές (Κεφαλοβρύσι) αντάμωσα πεταλούδες, αρκετά μεγάλες που ρουφούσαν το νέκταρ από τις πολλές πασχαλιές που φέτος έχουν πολύ ωραία ανθοφορία.
Το όνομά της είναι Μαχάων (Papiliomachaon, Swallowtail). Ο Μαχάων ήταν ημίθεος των Αχαιών στην εκστρατεία κατά της Τροίας, γιος του Ασκληπιού και της Ηπιόνης. Τα δύο φύλα της πεταλούδας έχουν παρόμοια εμφάνιση, κίτρινα φτερά με μαύρες νευρώσεις. Τα οπίσθια φτερά και των δύο φύλων φέρουν ένα ζευγάρι ουρών που προεξέχουν.
Οι μακριές ουρές και τα πορτοκαλί σημάδια δημιουργούν την εικόνα ενός ψεύτικου κεφαλιού προς την αντίθετη κατεύθυνση από το πραγματικό κεφάλι. Τα πουλιά επιτίθενται συνήθως στο ψεύτικο κεφάλι και η πεταλούδα επιβιώνει. Ο μέσος χρόνος ζωής της είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές. Άρα, αν υπολογίσω την ημέρα που τις συνάντησα με το σήμερα, μάλλον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής τους!
Η εξωτερική εμφάνιση της πεταλούδας είναι μοναδική στην Κρήτη, σε σύγκριση με άλλες πεταλούδες του νησιού και έτσι ταυτοποιείται εύκολα. Μαζί με την Iphiclides Podalirius (Ιφικλείδης ο ποδαλείριος) αποτελούν τις μεγαλύτερες σε μέγεθος πεταλούδες της Κρήτης. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη πεταλούδας (236 είδη), 13 από τα οποία απαντώνται μόνο στη χώρα μας.
ΛΕΩΝ.Κ.