ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2024
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αναφέρεται στη μνήμη του θανάτου του Ιησού Χριστού στον σταυρό. Είναι μια ημέρα πένθους και σκέψης για την ανθρωπότητα και την ανανέωση του πνευματικού μας βίου, μέσω της εστίασης στην ευαισθησία, την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη.
Η Μεγάλη Παρασκευή και ο Επιτάφιος είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη Σταύρωση και τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.
Ως εικόνα, ο Επιτάφιος αναπαριστά το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την Αποκαθήλωση από τον Σταυρό, σε στάση προετοιμασίας για την ταφή του.
Στα χρώματα των λουλουδιών που στολίζουν τον επιτάφιο, κρύβονται συμβολισμοί: το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα.
Στην Κρήτη στόλιζαν με ό,τι λουλούδια είχαν στο χωριό, τριαντάφυλλα, γαριφαλιές, κρίνα κι έφτιαχναν στεφάνια με λεμονανθούς.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Θ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ