Οι χώροι της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας της Ακρωτηριανής στο Τοπλού, θα είναι ο τόπος που θα φιλοξενήσει το φετινό πολιτιστικό δρώμενο, από εκείνα που γίνονται κάθε χρόνο σε επιλεγμένα αρχαιολογικού- ιστορικού ενδιαφέροντος μνημεία σε κάθε νομό. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2025».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, που επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Βάσω Ζωγραφάκη, με απόφαση του ΥΠΠΟ η φετινή εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη Μονή Τοπλού και θα έχει τίτλο «Εικονογραφία 2.0 -Next Generation Tradition – Πολιτιστικό Σχέδιο Παράδοσης και Καινοτομίας». Την εκδήλωση υλοποιεί ο Οργανισμός Έρευνας και Καινοτομίας LOOX.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ επικοινώνησε με τον Λουκά Ζιάκα -εικαστικό, θεολόγο, που συμμετέχει και συντονίζει όλο το πρότζεκτ. Όπως εξήγησε, στους εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους της Μονής Τοπλού θα λάβει χώρα ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με εικαστικά εργαστήρια για φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, που θα κατέβουν από Αθήνα για το σκοπό αυτόν αλλά και μαθητές. Η αυλή του μοναστηριού θα μετατραπεί σε ένα εικαστικό εργαστήριο, όπου οι φοιτητές και μαθητές θα δοκιμάζουν παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες τεχνικές ζωγραφικής, από την τεχνοτροπία «φρέσκο» μέχρι την ψηφιακή ζωγραφική με μίξη παραδοσιακών και σύγχρονων εργαλείων.
Όπως ανέφερε, το έργο «Εικονογραφία 2.0» αποτελεί ένα καινοτόμο πολιτιστικό σχέδιο, το οποίο επαναπροσδιορίζει το διάλογο μεταξύ παραδοσιακής εικονογραφίας, σύγχρονης τέχνης, τεχνολογικής καινοτομίας και πνευματικής εμπειρίας. Υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2025» και αντλεί έμπνευση από τη φράση του Ανδρέα Εμπειρίκου: «Η σήμερον ως αύριον και ως χθες».
Έκθεση και συναυλία
Τις δύο τελευταίες ημέρες του προγράμματος, 23 και 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή στο ευρύ κοινό, έκθεση, που θα πλαισιωθεί και με ζωντανή μουσική.
Θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση στην ιερά μονή. Το φως, η εικόνα και ο ήχος θα συνθέτουν ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, μεταμορφώνοντας τον χώρο της Μονής σε ζωντανό τόπο προσευχής, τέχνης και πολιτιστικής εμπειρίας.
Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έργα αγιογραφίας, ψηφιακές τεκμηριώσεις, ηχοτοπία της Κρήτης, βυζαντινή μουσική, ποιητικά και θεολογικά κείμενα – αποτύπωμα ενός τριετούς προγράμματος συμμετοχικής έρευνας, εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας που υλοποιεί ο Οργανισμός Έρευνας και Καινοτομίας LOOX, στην Κρήτη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, πανεπιστημίων και τοπικών φορέων. Η δράση φέρνει κοντά καλλιτέχνες, θεολόγους, μουσικούς, ερευνητές και τοπική κοινότητα, σε ένα κοινό προσκύνημα, όπου το ιερό συναντά το καινοτόμο, και η παράδοση φωτίζεται μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική γλώσσα.
Η ανακοίνωση
Το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε τη συγκεκριμένη πρόταση για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2025», που φέτος έχει ως θεματικό άξονα «Η πρόσληψη του παρελθόντος- Η σήμερον ως αύριον και ως χθες (Ανδρέας Εμπειρίκος)».
Διανύοντας την έκτη χρονιά δημιουργίας του, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι ο θεσμός συνεχίζει την πορεία του και ισχυροποιείται καλλιτεχνικά, δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες να συνθέσουν πρωτότυπα έργα προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, οι οποίες συνδυάζουν την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Οι εκδηλώσεις του προγράμματος του 2025 καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης. Θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δημιουργώντας, όπως κάθε χρονιά, συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων, στον Πολιτισμό, αλλά και εντόπιων συνεργατών.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ο θεματικός άξονας του θεσμού «Η πρόσληψη του παρελθόντος- Η σήμερον ως αύριον και ως χθες (Ανδρέας Εμπειρίκος)» αναδεικνύει σημαντικά την τοποειδική συνθήκη που υποβάλλουν οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια στη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων καλώντας τους καλλιτέχνες να αναμετρηθούν με τον χρόνο και ειδικά με το παρελθόν και το αποτύπωμά του στο παρόν και στο μέλλον.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Ο θεσμός συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία για έκτη συνεχόμενη χρονιά να αποτελεί σημείο συνάντησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Ίσως φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά λόγω της θεματικής της. Με θεματικό άξονα «Η πρόσληψη του παρελθόντος – Η σήμερον ως αύριον και ως χθες» από τον Ανδρέα Εμπειρίκο, το φετινό πρόγραμμα καλεί τους δημιουργούς να αναμετρηθούν με τον χρόνο, να ερμηνεύσουν το παρελθόν και να το συνδέσουν με το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν αποτελεί αέναη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους δημιουργούς. Η ώσμωση των δημιουργημάτων του παρελθόντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη σύγχρονη δημιουργία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
Ο θεσμός δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία καλλιτεχνικών γεγονότων, αλλά συμβάλλει και στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών απασχόλησης για καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό, καθώς και για τους τοπικούς συνεργάτες που υποστηρίζουν την παραγωγή των εκδηλώσεων. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βιώσουμε μαζί τις καλλιτεχνικές προτάσεις του 2025. Οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία εκτός της Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα κάθε τόπου και ενισχύοντας την πολιτιστική αποκέντρωση».
Η εκδήλωση στη Μονή Τοπλού συμπεριλαμβάνεται στις 70 παραγωγές του φετινού προγράμματος του ΥΠΠΟ, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000€.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ