Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, βλέπει την Πολιτική Προστασία ως ένα δυναμικό σύστημα που πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες προκλήσεις. Στον πυρήνα της αντίληψής του βρίσκεται η ανάγκη για συνδυασμό επιστημονικής τεκμηρίωσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Δεν αρκεί, κατά τον ίδιο, να υπάρχουν απλά σχέδια στα χαρτιά· απαιτείται διαρκής επικαιροποίησή τους με βάση τα νέα δεδομένα, τη γνώση και την εμπειρία.
Ο Ευθύμης Λέκκας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στην έγκαιρη προειδοποίηση, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερη κάθε ενέργεια που αποτρέπει την εκδήλωση μιας κρίσης, από οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισής της εκ των υστέρων. Πιστεύει στη στενή συνεργασία επιστημονικής κοινότητας και κρατικών φορέων, αλλά και στη συνεχή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Ηράκλειο και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσου συντονισμού και επικαιροποίησης των σχεδίων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Για τον Ευθύμιο Λέκκα, η Πολιτική Προστασία είναι υπόθεση όλων: κράτους, επιστημόνων και πολιτών και μόνο με κοινή προσπάθεια μπορεί να υπάρξει πραγματική θωράκιση απέναντι στους φυσικούς κινδύνους.
Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται φέτος είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, λόγω της αυξημένης ξηρασίας και των μεταβολών στο κλίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. «Η φετινή χρονιά απαιτεί την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Οφείλουμε να έχουμε απόλυτα επικαιροποιημένα σχέδια, ξεκάθαρους ρόλους και επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει ενεργοποιηθεί η επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης φυσικών κινδύνων, η οποία συνεργάζεται με όλους τους φορείς πολιτικής προστασίας. «Η επιστημονική γνώση πρέπει να συνδυάζεται με την επιχειρησιακή δράση. Ο έγκαιρος εντοπισμός των κρίσιμων περιοχών και η πρόβλεψη συνθηκών υψηλού κινδύνου είναι καθοριστικοί παράγοντες για να αποτρέψουμε μεγάλες καταστροφές», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη διασφάλιση της ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών, της Περιφέρειας, των Δήμων, της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων. «Είναι κρίσιμο να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση, σωστή διαχείριση των κρίσεων και άμεση ανταπόκριση όπου χρειάζεται. Η πρόληψη είναι το κλειδί», σημείωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σοβαρότητα με την οποία οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, τονίζοντας ότι «ο σωστός σχεδιασμός, η επιστημονική τεκμηρίωση και η συνεργασία όλων αποτελούν το τρίπτυχο για την επιτυχημένη διαχείριση των φυσικών κινδύνων».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος μίλησε συνολικά για τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Κρήτη και στη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους άλλους φορείς στο νησί και υπογράμμισε την σημασία που έχει και το θετικό αποτέλεσμα. Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών αναφέρθηκαν αναλυτικά στα θέματα της αντιπυρικής περιόδου.
Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας για την Αντιπυρική Περίοδο
Καθώς εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει βασικές οδηγίες προς τους πολίτες για την αποτροπή εκδήλωσης και τη σωστή αντιμετώπιση πυρκαγιών:
Πρόληψη:
- Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα σε υπαίθριους χώρους.
- Μην ανάβετε φωτιά για κανέναν λόγο σε δάση ή κοντά σε δασικές εκτάσεις.
- Αποφύγετε κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχών, ηλεκτρικά εργαλεία).
- Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα ή άλλες πηγές καύσης στην ύπαιθρο.
- Καθαρίστε από ξερά χόρτα και εύφλεκτα υλικά τις αυλές και τα οικόπεδά σας.
- Διατηρείτε προσβάσιμες τις πυροσβεστικές διαδρομές και τις δεξαμενές νερού.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς:
- Καλέστε αμέσως το 199 ή το 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και την έκταση της φωτιάς.
- Αν βρίσκεστε κοντά σε δάσος και αντιληφθείτε πυρκαγιά, απομακρυνθείτε άμεσα προς ασφαλή κατεύθυνση.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και μην προσπαθήσετε να επιστρέψετε σε επικίνδυνες ζώνες.
«Η συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική. Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές», καταλήγει η Γενική Γραμματεία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ