Στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος” και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της δημόσιας υγείας – ειδικά στην περιφέρεια της Κρήτης και το Λασίθι.
Η κα Σπυριδάκη ξεκίνησε χαιρετίζοντας τη θεσμοθέτηση του Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ωστόσο έθεσε με έμφαση το ζήτημα της έλλειψης ισότιμης μεταχείρισης και για άλλες επιστημονικές ομάδες: «Τι γίνεται, όμως, με άλλους κομβικούς κλάδους, όπως οι ψυχολόγοι, που επανειλημμένα ζητούν να ιδρύσουν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου; Οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές;»
Στο πλαίσιο της διάταξης του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα ένταξης, ανασφάλιστων ασθενών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που πάσχουν από ΧΝΝ Τελικού Σταδίου, σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιωτικές δομές για αιμοκάθαρση, η κα Σπυριδάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιφέρεια, μεταφέροντας την εμπειρία από την Ιεράπετρα και την κατάρρευση της ιδιωτικής Νεφρολογικής Κλινικής, αφήνοντας δεκάδες νεφροπαθείς χωρίς θεραπεία: «Τι σημαίνει να είσαι νεφροπαθής στην Ιεράπετρα; Σημαίνει ότι ζεις με το ρολόι της αιμοκάθαρσης, χωρίς εγγυήσεις ότι θα γίνει. Σαράντα πέντε συμπολίτες μας έζησαν σχεδόν έναν χρόνο με την ανασφάλεια που άφησε πίσω της η οικονομική κατάρρευση της ιδιωτικής κλινικής χωρίς καμία πρόβλεψη, χωρίς κανένα δίκτυ προστασίας, την ίδια ώρα που η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ικέτευε για προσωπικό, όχι για πολυτέλεια, αλλά για να μπορέσει να λειτουργήσει. Η απάντηση του Υπουργείου; Σιωπή. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονταν να μετακινούνται μέχρι το Ηράκλειο για να σωθούν. Αυτό δεν είναι υγειονομικό σύστημα, είναι σύστημα εγκατάλειψης. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας, στα νησιά, τα κέντρα υγείας είναι γεμάτα με «δεν έχουμε». Δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε μηχανήματα, δεν έχουμε θέση».
Στη συνέχεια, η Βουλευτής Λασιθίου στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση των Νοσοκομείων του Λασιθιου: «Τα νοσοκομεία του Λασιθίου λειτουργούν όσες μέρες λειτουργούν από το φιλότιμο λίγων και εξαντλημένων επαγγελματιών υγείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας χωρίς παθολόγο. Το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου χωρίς αναισθησιολόγους, με εφημερίες κλινικών ακάλυπτες επί εβδομάδες. Η Ιεράπετρα με την στελέχωση που διαθέτει μπορεί να εφημερεύει επτά με οχτώ φορές τον μήνα. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι Επισφαλές Σύστημα Υγείας».
Η κα Σπυριδάκη δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την παράλογη στάση του στο θέμα αξιολόγησης της παραγωγικότητας των νοσοκομείων ενόψει του νέου Υγειονομικού Χάρτη της χώρας: «η πολιτική ηγεσία έχει το θράσος να μιλάει για αξιολόγηση και παραγωγικότητα. Πώς αξιολογούμε τα νοσοκομεία που έχουμε αφήσει χωρίς γιατρούς; Πώς μετράμε αποδοτικότητα, όταν οι εφημερίες δεν βγαίνουν; Όταν οι τοκετοί μειώνονται, γιατί οι γυναίκες αναγκάζονται να μεταφερθούν από τον Νομό Λασιθίου στον Νομό Ηρακλείου για να γεννήσουν με ασφάλεια;».
Ακόμη, η Βουλευτής Λασιθίου τόνισε πως η υποβάθμιση των δομών του Λασιθίου μεταφέρει τεράστια πίεση στο Ηράκλειο και το Βενιζέλειο, το οποίο πλέον «έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα βασικά […] Γιατί αν ο κάθε Λασιθιώτης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της υγείας του στο Λασίθι, αν ο Σητειακός δεν μπορεί να τις καλύψει στη Σητεία, ο Ιεραπετρίτης στην Ιεράπετρα, ο Αγιονικολιώτης στον Άγιο Νικόλαο, τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Επιβαρύνονται οι δομές υγείας του Ηρακλείου».
Σημείωσε δε, με αφορμή το άρθρο για τον Υγειονομικό Χάρτη στην Δυτική Αττική, ότι «στο Λασίθι, όπως και σε άλλες περιοχές, η αναδιάταξη του χάρτη δεν θα έρθει μέσω ενός νομοσχεδίου, θα έρθει εκ του αποτελέσματος, με άδεια νοσοκομεία, άγονες προκηρύξεις, κλινικές που μαραζώνουν».
Μάλιστα, η κα Σπυριδάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην εμμονική και άκρως τιμωρητική λογική «κόστους-οφέλους» της Κυβέρνησης αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ταχιάου στο Λασίθι: «Όπως ειπώθηκε, ένας ΒΟΑΚ που να φτάνει από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία είναι “μια παράλογη απαίτηση”. Όχι, δεν είναι αυτονόητη ανάγκη, είναι παράλογη απαίτηση! Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο κάνετε και στην υγεία. Πρώτα υπονομεύετε τη λειτουργία μιας δομής και μετά τη χαρακτηρίζετε αναποτελεσματική».
Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κα Κατερίνα Σπυριδάκη έκλεισε με αναφορά στην προβληματική κατάσταση του ΕΚΑΒ στο Λασίθι: «Στο Λασίθι καταγράφονται οι περισσότερες διακομιδές προς το Ηράκλειο. Η Ιεράπετρα καλείται να στείλει το ένα από τα δύο ασθενοφόρα της στη Σητεία για να είναι σε επιφυλακή. Ο στόλος απαρτίζεται από δωρεές με μέσο όρο 250.000-300.000 χιλιόμετρα. Οι ανάγκες είναι πάνω από δεκαπέντε διασώστες μόνο για το Λασίθι. Και όμως, για χρόνια υπήρχαν διασώστες που είχαν τελειώσει τις σπουδές τους και έμεναν εκτός».