Το να συζητάμε ως κοινότητα τα θέματα που μας απασχολούν, το συνθέτουμε απόψεις και θέσεις μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ίσως είναι κάτι που στις μέρες μας φαντάζει ως ουτοπικό. Αλήθεια, έχουμε μάθει να συζητάμε μεταξύ μας, σεβόμενοι την άποψη και της άλλης πλευράς; Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές διεκδικήσεις για το μέλλον μας;
Στα ερωτήματα αυτά δίνει απάντηση η νέα γενιά, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, που συμμετείχαν με τις προτάσεις , τις διαφωνίες τους και τον προβληματισμό τους , στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Γεωπάρκου Σητείας «Συμφωνούμε ή διαφωνούμε; Ας πούμε την γνώμη μας». Για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία όπως η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον αυτού του τόπου.
Έτσι, την Παρασκευή 16 Μαΐου, οι μαθητές μετά από την ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους που μπορούμε ως πολίτες να ενεργήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις ΑΠΕ και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της «καθαρής ενέργειας», τους ζητήθηκε να επιχειρηματολογήσουν και να βρουν όλοι μαζί μια λύση.
Μοιράστηκαν ρόλοι σε 5 ομάδες μαθητών, που η κάθε μία εκπροσωπεί μία πλευρά που σχετίζεται με την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή τους. Το τοπικό συμβούλιο, οι κάτοικοι της περιοχής, η εταιρία εγκατάστασης ΑΠΕ, η κεντρική κυβέρνηση και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αυτό το παιχνίδι ρόλων, διαφέρει από μια απλή συζήτηση. Είναι μια διαδικασία όπου διαφορετικές πλευρές, προσπαθούν να καταλάβουν η μια τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης προβάλλοντας τα επιχειρήματα τους, με στόχο να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση με την ποιο ευρεία αποδοχή και συναίνεση.
Ακολούθησε διάλογος, με τον συντονισμό να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι μαθητές μέσα σε ένα πλαίσιο ισότιμου διαλόγου , χωρίς προσωπικές επιθέσεις, με σεβασμό στον κάθε ομιλητή και την διαφορετική άποψη, χωρίς διακοπές και διαξιφισμούς.
Πιστεύουμε ότι, δραστηριότητες σαν αυτή συμβάλουν στην ενημέρωση , στο διάλογο και την συλλογικότητα, που θα πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε ενεργό πολίτη, που θα πρέπει να εκφράζει την άποψή του και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Ένα ς πολίτης που θα ενημερώνεται για τα κοινά, αναζητά πληροφορίες, φιλτράρει την είδηση, συμμετέχει στο χώρο της δημόσιας συζήτησης, διαμορφώνει κριτική σκέψη και παίρνει θέση.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου, υποψήφιο για ένταξη στα Σχολεία της UNESCO, που συμμετείχαν στην δραστηριότητα, Ζαμπετάκη Δημήτρη, Σκαρμαλιωράκη Ρούλα, Πλαστραρά Σοφία και Αγγελιδάκη Μαρίνα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ


