Ως ομόθυμο αίτημα και των τεσσάρων δήμων του Ν. Λασιθίου πρόβαλαν οι Δήμαρχοι στην αναπτυξιακή διάσκεψη για το Ν. Λασιθίου με τη συμμετοχή πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, που θα καταλήγει στη Σητεία, ανάγοντάς το σε παράγοντα ισόρροπης ανάπτυξης με την υπόλοιπη Κρήτη.
Παράλληλα, ο κάθε Δήμαρχος από την πλευρά του προέταξε εκείνα που θεωρεί ιεραρχικά σπουδαιότερα και αναγκαία για το δήμο του.
– Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης εστίασε στο μείζον, που είναι η ολοκλήρωση ως ενιαίου του ΒΟΑΚ, από την Κίσαμο ως τη Σητεία. Τόνισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο να σταματήσει στον Άγιο Νικόλαο, διαμαρτυρόμενος για την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υφυπουργός υποδομών Ν. Ταχιάος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα εργοτάξια του ΒΟΑΚ, όπου πρόταξε τον παράγοντα κόστος- όφελος, για την ολοκλήρωση του τμήματος Παχειά Άμμος- Σητεία. Ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε ότι το έργο αυτό δεν είναι «επένδυση», αλλά ένα αναπτυξιακό έργο που αγγίζει όλες τις πτυχές, βιωσιμότητας, ανάπτυξης και προοπτικής της περιοχής της Σητείας.
– Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης αναφέρθηκε στο μεγάλης σημασίας για το Οροπέδιο και ολόκληρη την Κρήτη, έργο που υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δικταίο Άντρο. Αλλά παρέθεσε και ορισμένα άλλα ζωτικά για το Οροπέδιο έργα, που πρέπει να δρομολογηθούν. Όπως η κατασκευή τρίτης λιμνοδεξαμενής με τα δίκτυά της, τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, τα αποχετευτικά δίκτυα και τη διάθεση του νερού από την επεξεργασία, τη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου κά.
– Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης δεν έκρυψε την βαθιά ικανοποίησή του από την συμβασιοποίηση των μεγάλων έργων των Μπραμιανών. Σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής, είπε ότι την Ιεράπετρα απασχολεί επίσης σοβαρά η διασύνδεσή της με το αεροδρόμιο Καστελίου γι’ αυτό και ζητά την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα. Ζήτησε τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει στους δήμους να χορηγούν οικονομικό βοήθημα στους νοσοκομειακούς ιατρούς που θα διορίζονται στα νοσοκομεία, ώστε να προσελκύονται και να παραμένουν στα περιφερειακά νοσοκομεία της περιοχής.
– Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, μεταξύ άλλων, έθεσε επίσης το αίτημα της εξασφάλισης της προαίρεσης των 17 εκατομμυρίων για την ανακατασκευή του τμήματος της παλιάς εθνικής οδού και να προχωρήσουν γρήγορα οι απαλλοτριώσεις. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Τ10. Αλλά και για την ανακοίνωση της δρομολόγησης από το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Δήμο, των διαδικασιών για εξασφάλιση σύγχρονης κτιριακής υποδομής για την ΑΣΤΕΚ. Σημείωσε παράλληλα τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα ζητήματα του Δήμου Αγίου Νικολάου και την παραγωγική συνεργασία που έχει με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής- βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη.
NΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ