Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σητείας στο πλαίσιο της διαθεματικής εργασίας τους – project με θέμα «Εθελοντικές Ομάδες και Συλλογικότητες στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας» πραγματοποίησαν μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 στο Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, όπου μας υποδέχτηκαν η κα Αντωνέλλα Ψαρουδάκη και η κα Βασιλάκη Μαρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, η κα Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία τόσο του Λυκείου Ελληνίδων γενικά, όσο και του Παραρτήματος Σητείας. Επιπλέον, συζητήσαμε για τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί κατά το παρελθόν, αλλά και για εκείνες που έχουν προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον. Στη συνέχεια, η κα Ψαρουδάκη μας μίλησε για τους Διεθνείς Καταλόγους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας στο οποίο έχει ενταχθεί μετά από πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων ο Στειακός Πηδηκτός, αλλά και για το Περιφερειακό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης. Συζητήσαμε για τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτούς τους καταλόγους, καθώς και για τη σημασία τους στην ανάδειξη και διατήρηση της κληρονομιάς μας. Στη διάρκεια της συζήτησης, αναφερθήκαμε και στον εθελοντισμό, και, πιο συγκεκριμένα, στην αξία, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι προσφέρουν εθελοντικά, αλλά και τη χαρά που απολαμβάνουν μέσω της προσφοράς τους.

Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας και ιδιαίτερα την κα Ψαρουδάκη Αντωνέλλα, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας γι’ αυτήν τη συνάντηση, για τη θερμή φιλοξενία τους και για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε και να τους ευχηθούμε να έχουν δύναμη να συνεχίσουν να προσφέρουν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Χρύσα Περράκη