Στην πρόσφατη εκδήλωση της ΠΛΕΑΜ-αφιέρωμα στο Φώτη Κόντογλου, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Νεκταρίου στη Νεάπολη, παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.
Η παρουσία του και τα λεγόμενά του έδειξαν πόσο πολύ έχει αγαπήσει την περιοχή. Με λόγο ήρεμο και πράο αναφέρθηκε στις πολύ καλές αν και λίγες στιγμές και στις δύσκολες ώρες που πέρασε με τους ιερείς και το ποίμνιο της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου όλο το διάστημα της τοποτηρητείας του.
«Απόψε, στο Ηράκλειο, αλλά και αλλού υπήρχαν πολλές άλλες εκδηλώσεις, όμως ήταν προσωπική μου επιθυμία να βρεθώ εδώ μαζί σας, τιμώντας την πολύ καλή αυτή εκδήλωση και δίνοντας τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές.
Πραγματικά μάθαμε πολλά, όπως επίσης νιώσαμε και πολλά και περισσότερο την απουσία του αοιδίμου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου. Ήταν σπουδαίος άνθρωπος και άφησε έργο που για πάντα θα μας τον θυμίζει, άλλωστε δεν μπορείς εύκολα να ξεχάσεις μία τέτοια μορφή», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος.
Εξέφρασε τις ευχές του και συμπλήρωσε πως «με τη νέα χρονιά θα υποδεχθεί η κοινωνία της Μητρόπολης και της Ανατολικής Κρήτης τον νέο Μητροπολίτη, που πρόσφατα χειροτονήθηκε. Χαρήκαμε όλοι πάρα πολύ και δόξα τω Θεώ που το θέμα αυτό προχώρησε και κατέληξε χωρίς αντιδικίες και διαφορές. Με ομορφιά, χάρη και απλότητα καταλήξαμε σε μια επιλογή που ενώνει και βάζει νέα θεμέλια στα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου».
Ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο για την παρουσία του στην εκδήλωση και για τον υπέροχο τρόπο που περιέγραψε το θέμα του και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Τίτο Ταμπακάκη για την συνεργασία και την ευγενική του στάση.
Παρέμεινε και συζήτησε με όλους προσωπικά τους ομιλητές της εκδήλωσης, αλλά και όλους όσοι τον πλησίασαν και του απηύθυναν το λόγο.
Για τον ρόλο των δημοσιογράφων, που υπηρετούν την τοπική ενημέρωση, είπε πως «κάνουν σπουδαίο έργο και συμβάλουν τα μέγιστα χωρίς υπερβολές και ακρότητες».
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ