«Ανάσα» αναμένεται να δοθεί σε αρκετές οικογένειες στο Ρέθυμνο που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ωστόσο δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην πρώτη φάση και έτσι τα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές με την υποχρέωση καταβολής τροφείων.

Πενήντα παιδιά που είναι σήμερα εγγεγραμμένα στις δομές του δήμου με καθεστώς τροφείων, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να φιλοξενηθούν δωρεάν κάτι που έρχεται να ανακουφίσει αρκετές οικογένειες στις οποίες οι γονείς πρέπει να εργαστούν ή να αναζητήσουν εργασία, ωστόσο δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος των τροφείων για ένα ή περισσότερα παιδιά. Όπως εξήγησε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Kοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία του δήμου Ρεθύμνου κ. Γρηγόρης Τσιομπίκας η δυνατότητα αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι δόθηκε ένας μεγάλος αριθμός voucher για τη φιλοξενία βρεφών μέσω ΕΣΠΑ, δυσανάλογος με τη δυναμική απορρόφησης σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς.

«Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα δόθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς συνολικά 300 voucher βρεφών με τις δυνατότητες απορρόφησης σε δομές του δήμου και ιδιωτικές να είναι 120. Για το λόγο αυτό τα υπόλοιπα voucher θα αξιοποιηθούν για τα νήπια. Ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει περίπου 50 παιδιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ» ανέφερε ο κ. Τσιομπίκας.

425 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές του δήμου είναι 425 εκ των οποίων 370 νήπια και 55 βρέφη. Συνολικά 250 από αυτά απορροφήθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών, ενώ τα 175 φιλοξενούνται καταβάλλοντας τροφεία. Με την ένταξη επιπλέον 50 παιδιών ο αριθμός των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα στις δομές μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε 300 παιδιά, κάτι που, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιομπίκας, ανοίγει νέες ευοίωνες προοπτικές για τους παιδικούς σταθμούς στο Ρέθυμνο για την επόμενη σχολική χρονιά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς δεν αλλάζει. Αλλάζει μόνο το καθεστώς της φιλοξενίας τους.

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο κ. Τσιομπίκας τόνισε πως εκτός από τις δυνατότητες που θα υπάρξουν σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμβάσεων προσωπικού μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για περαιτέρω ενίσχυση των δομών με ειδικότητες, ο δήμος θα μπορέσει να προχωρήσει με σχετική άνεση στον προγραμματισμό για μια νέα δομή που θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες φιλοξενίας βρεφών και νηπίων.

Συγκεκριμένα, ο δήμος αναζητά ιδιωτικό χώρο προκειμένου να στεγάσει από την επόμενη σχολική χρονιά έναν νέο βρεφονηπιακό σταθμό με δυνατότητα υποδοχής 20 βρεφών και 50 νηπίων, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες για την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή μιας νέας δομής σε δημοτικά οικόπεδα, κατάλληλα για την ανέγερση παιδικού σταθμού. «Αναζητούμε ιδιωτικό χώρο που θα στεγάσει τη δομή, ενώ παράλληλα ξεκινάμε τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου σταθμού σε δύο δημοτικά οικόπεδα που είναι κατάλληλα για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και κινητοποιούμαστε προς την κατεύθυνση της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή του. Τη νέα σχολική χρονιά πάντως θα εκμισθωθεί ιδιωτικός χώρος ώστε να δημιουργηθεί η νέα δομή που θα βασιστεί στη λογική του Ατσιποπούλου και θα προσανατολιστούμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και υπό προϋποθέσεις στο Δυτικό Ρέθυμνο» επεσήμανε ο κ. Τσιομπίκας.

ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ικανοποίηση υπάρχει πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δομών. Συνολικά 61 άτομα στελεχώνουν σήμερα τις δομές εκ των οποίων τα 20 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ 41 συμβασιούχοι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Περίπου 36 συμβάσεις έχουν ανανεωθεί και τη φετινή χρονιά, ενώ από τη Δευτέρα θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους και πέντε ακόμη άτομα προσωπικό καθαριότητας.

Από τη Δευτέρα τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των τροφείων

Στο μεταξύ όσοι γονείς καλούνται να καταβάλουν τροφεία θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από την ερχόμενη Δευτέρα στα οποία θα τους γνωστοποιείται το ποσό που θα πληρώνουν κάθε μήνα μέσω τραπέζης και θα ορίζεται σύμφωνα με το εκκαθαριστικό τους. Όπως τόνισε ο κ. Τσιομπίκας το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ήταν τη φετινή χρονιά ιδιαίτερα απαιτητικό σε ό,τι αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να έχει προκύψει καθυστέρηση λίγων ημερών για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, ωστόσο αυτό έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

www.goodnet.gr