Το απόγευμα της Τρίτης 1 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Πατέρες της Μονής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευλογημένη αυτή περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, τονίζοντας ότι είναι αφιερωμένη στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας Ι. Χριστού και Μητέρας όλου του κόσμου, κατά την οποία με τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες, τις Ιερές Παρακλήσεις και τις λοιπές ακολουθίες του νυχθημέρου εκζητούμε την ακατάπαυστη πρεσβεία και θερμή παράκλησή Της προς τον Μονογενή Υιό Της και Θεό μας για όλους εμάς, τα παιδιά της.

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στις αρετές με τις οποίες ήταν στολισμένη η Υπεραγία Θεοτόκος και ιδιαίτερα στην ταπείνωσή της και στην εύλαλη σιωπή της, αντιπαραβάλλοντάς τις με τα πάθη του εγωισμού, της υπερηφάνειας και της αλαζονίας που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο όλων των εποχών και ιδιαιτέρως τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος ειδωλοποίησε τον εαυτό του, έγινε «αυτοείδωλον», και περισσότερο λάτρεψε «την κτίσιν παρά τον κτίσαντα».

Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο και καλωσόρισε τους περίπου ογδόντα πιστούς που δεκαπεντίζουν αυτή την περίοδο στους ξενώνες της Ιεράς Μονής, σημειώνοντας ότι διαμένουν στο ιστορικό μοναστήρι για να ζήσουν με προσευχή, νηστεία και κατάνυξη το «Πάσχα του Καλοκαιριού», συνεχίζοντας έτσι μια μακρόχρονη παράδοση στην ιστορική και παλαίφατη Μονή Φανερωμένης.