Σύμμαχο απέκτησε ο νομός Λασιθίου στο θέμα της ισόρροπης ανάπτυξης των τεσσάρων νομών της Κρήτης και της δημιουργίας του Βόρειου Οδικού Άξονα. Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Ελ. Δραμητινός απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και ανακούφιση, δεχτήκαμε πριν από ένα χρόνο, κατά την επίσκεψη σας στο νησί μας, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που να συνδέει την Κρήτη από άκρη σε άκρη συμβάλλοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού και την ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Με έκπληξη μας διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα, ότι ο σύγχρονος και πολλά υποσχόμενος αυτοκινητόδρομος που θα ένωνε την Κρήτη από άκρη σε άκρη (Καστέλι Κισάμου – Σητεία), περιορίστηκε στο μισό του εύρος, ́ ́διχοτομώντας ́ ́
το νησί και ενισχύοντας το αναπτυξιακό έλλειμμα της Ανατολικής Κρήτης,

Επιθυμία όλων εμάς των Κρητικών της Αμερικής, είναι να βλέπουμε το νησί μας να προοδεύει και να ευημερεί, από άκρη σε άκρη. Μας θλίβει πραγματικά το γεγονός όταν βλέπουμε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι σε αντίθεση με την
ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Νησιού.

Θέλουμε να δώσετε και στην ανατολική πλευρά του Νησιού μας, τη δυνατότητα να καλύψει το αναπτυξιακό της έλλειμμα.

Εμείς ως Κρητική Ομογένεια της Αμερικής ήμασταν και θα είμαστε πάντα δίπλα στην Κρήτη μας, δίπλα στην Ελλάδα μας και θα συμπαραστεκόμαστε σε ότι συμβάλλει στην ΠΡΟΟΔΟ και την ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου μας.

Για όλα αυτά Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ σας ζητούμε:

Να ανακαλέσετε τις πράξεις της διακήρυξης για τον ορισμό χρηματοοικονομικού συμβούλου για την ́ ́ Μελέτη, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά – Ηράκλειο ́ ́ και να τις
αντικαταστήσετε με νέες πράξεις διακήρυξης και δημοπράτησης που θα καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του ΒΟΑΚ από άκρη σε άκρη της Κρήτης.

Μια Κρήτη ΙΣΟΡΡΟΠΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ είναι ΧΑΡΑ και ΤΙΜΗ όλων μας.

Η επιστολή της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη, στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε, στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Δημήτρη Κουνενάκη.