Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών κατέθεσε την Παρασκευή αίτηση για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το έργο στο Γαργαδόρο. Αναφέρουν: «Αν και είμαστε ενάντια στο συγκεκριμένο έργο, λόγω της πορείας του έργου που είναι ταχύτατη θεωρούμε ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του. Μπορούμε όμως να ζητήσουμε σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις ώστε να γίνει τουλάχιστον για φέτος λίγο πιο φιλικός ο κόλπος του Γαργαδόρου για τους πολίτες που κολυμπάνε εκεί τόσα χρόνια διατηρώντας τον ελεύθερο χαρακτήρα του. Ακολουθώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες θέλουμε να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αυτές τις τροποποιήσεις ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και να περάσουν στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η αλλαγή της μελέτης απαιτεί πολύ χρόνο αλλά υπάρχει περιθώριο μικρών ουσιαστικών αλλαγών|.

Το αίτημα, που κατέθεσαν:

Με αφορμή τα έργα στην παραλία του Γαργαδόρου, αιτούμεθα την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Συζήτηση για το έργο στην παραλία του Γαργαδόρου».

Μετά την παρέμβασή μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και μην έχοντας την δυνατότητα να αναπτύξουμε πλήρως τις θέσεις μας, καθώς και να υπάρξει μια αναλυτική συζήτηση, σας καλούμε να συγκαλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το εν λόγω έργο. Θέλουμε ωστόσο να σας παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μια πολύ κακή λύση που εφαρμόζεται.

Επίσης σας επισυνάπτουμε την απαντητική επιστολή του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Εμμανουήλ Μαυράκη, όπου αναφέρονται ελλείψεις στην παρακολούθηση του έργου και στον έλεγχο. Σας καλούμε λοιπόν να συζητήσουμε το σύνολο του έργου και να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να:

– Να τοποθετηθεί άμμος θαλάσσης αντί για το αμμοχάλικο, που προβλέπει η αρχική μελέτη.

– Να αφαιρεθεί το πρόσθετο μπάζωμα, παλιό και νέο, στη νότια πλευρά της παραλίας, που προέκυψε από τα έργα.

– Στη νέα παραλία, που θα προκύψει από το νέο έργο, να απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση αυτής για λόγους αναψυχής και εστίασης (π.χ. θαλάσσια σπορ, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών).

– Να αποτυπωθεί ο βυθός όλης της παραλιακής ζώνης, μέχρι και τον Αλμυρό, ώστε να μπορεί να γίνει σωστή παρακολούθηση τυχόν μελλοντικών προβλημάτων για την άμεση αποκατάστασή τους από τον υπεύθυνο του έργου.

– Η παραλία να αναπτυχθεί με μέσο πλάτος 16 μ. στα πρότυπα της παραλίας του 1980 και όχι 21 μ., όπως προβλέπεται στην τωρινή μελέτη, ώστε να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του κόλπου.