Στις 24 Ιανουαρίου 2019 ο Έλληνας κτηνίατρος του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ της Γερμανίας καλείται να ελέγξει 10 σκυλιά που έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο συνοδευόμενα από δύο άτομα που ταξιδεύουν από την Κρήτη.

Όπως διαπιστώνει, τα σκυλιά φτάνουν χωρίς πιστοποιητικό Traces (Ευρωπαϊκό  Υγειονομικό Πιστοποιητικό για εμπορικές μετακινήσεις ζώντων ζώων και Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης) κι έχουν αποστολέα φιλοζωικό σωματείο με έδρα την Σητεία.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κτηνίατρος επικοινωνεί τηλεφωνικά με το Τμήμα Κτηνιατρικής  της ΠΕ Λασιθίου και μιλά με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και συνάδελφο του Στάθη Γραφανάκη. «Ερωτήθηκα αν γνωρίζω κάτι για την μετακίνηση αυτή και απάντησα αρνητικά», μας λέει ο κτηνίατρος, στον οποίο απευθυνθήκαμε για να μάθουμε αν είχε υπόσταση η αναφορά που έγινε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ μεγάλου αθηναϊκού καναλιού (ΑΝΤ1) για πρόβλημα με παράνομη διακίνηση ζώων στο εξωτερικό από τον Άγιο Νικόλαο. Τελικά, ήταν μεγάλη η έκπληξη που δοκιμάσαμε όταν διαπιστώσαμε πως το θέμα ήταν μεγάλο και σημαντικό κι έχει επιβεβαιωθεί, επίσημα η παράνομη διακίνηση από τις υπηρεσίες.

Μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε ο Λασιθιώτης κτηνίατρος με τον συνάδελφο του από τη Γερμανία, είχε το μεσημέρι της ίδιας μέρας και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Δήμο Σητείας με συνημμένο «κτηνιατρικό πιστοποιητικό» που είχε συνταχθεί από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας και υπογραφεί από αρμόδιο αντιδήμαρχο Σητείας με την προτροπή να υπογραφεί και από τον ίδιο προκειμένου τα ζώα να αποδεσμευτούν από το αεροδρόμιο και να παραληφθούν από την Γερμανική οργάνωση στην οποία απευθύνονταν.

«Από τον έλεγχο που πραγματοποίησα μόλις έλαβα το μήνυμα από τον Δήμο Σητείας διαπίστωσα πως από τα δέκα ζώα που είχαν πάει στην Γερμανία μόνο τα τρία από αυτά είχαν καταχωρηθεί στην βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ιδιοκτήτη τον Δήμο Σητείας. Για κανένα από τα ζώα αυτά δεν υπήρχε πράξη υιοθεσίας την στιγμή της άφιξης τους στο αεροδρόμιο του Dusseldorf, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κτηνιατρική υπηρεσία του αεροδρομίου του Ντισελντόρφ την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019», εξηγεί ο κ. Γραφανάκης.

Τέσσερις μέρες μετά ενημερώθηκα από τον συνάδελφο του της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως έφτασαν σε αυτούς εκ των υστέρων τα εξής δύο έγγραφα: 1. Χειρόγραφο πιστοποιητικό Traces υπογεγραμμένο από ιδιώτη κτηνίατρο. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως πιστοποιητικά Traces εκδίδονται μόνο από επίσημο κτηνίατρο και μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεταχρονολογημένης έκδοσης του όπως προβλέπει η σχετική οδηγία. Αυτό, σύμφωνα με την άποψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας αφορά παραχάραξη του πιστοποιητικού. Επίσης, στη Γερμανία έφτασε πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον αντιδήμαρχο Σητείας αλλά και τον ίδιο πάλι ιδιώτη κτηνίατρο που πιστοποιούν πως και τα δέκα σκυλιά ήταν ιδιοκτησίας του Δήμου Σητείας και είχαν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την μετακίνηση τους, ενώ στον έλεγχο  που είχε γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2019 μόνο τρία από τα δέκα ζώα ήταν καταχωρημένα στην βάση δεδομένων με ιδιοκτήτη τον Δήμο και κανένα από αυτά δεν είχε υιοθετηθεί  σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του σχετικού νόμου. «Επομένως και από πλευράς του φιλοζωικού σωματείου υπήρξε προσπάθεια να μετακινηθούν παράνομα τα ζώα. Βέβαια πρέπει να πούμε πως ο Δήμος έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες σε φιλοζωικό σωματείο με συμφωνητικό συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο», τόνισε ο κ. Γραφανάκης.

Μετά τα παραπάνω το Τμήμα Κτηνιατρικής Λασιθίου προχώρησε άμεσα στην συγκρότηση επιτροπής επιβολής προστίμων και έχει καλέσει σε ακρόαση τόσο το φιλοζωικό σωματείο Σητείας, όσο και τον ιδιώτη κτηνίατρο. H συνεδρίαση της Επιτροπής έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε έχει ενημερωθεί τόσο η Δικαιοσύνη όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Να σημειωθεί τέλος πως η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Ντίσελντορφ επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο (4.000 ευρώ περίπου) και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης με την διάθεση των σκυλιών σε ανάδοχες οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλο ειναι να μας ενημερώνεται και για τις εξελίξεις. Περασαν χειροπεδες στον Αντιδημαρχο, στον κτηνιατρο και στις υπερφιλοζωες του σωματειου η’ θα σκεπαστει κι αυτο όπως εκατοντάδες αλλα εκει στην Κρητη;

 2. Το 2004 τέθηκαν σε ισχύ η απόφαση 2004/292/ΕΚ της Ε.Ε. σχετικά με τη εφαρμογή του συστήματος TRACES και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 599/2004 που καθιερώνει ένα εναρμονισμένο υπόδειγμα πιστοποιητικού για το ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώντων ζώων και ζωικών προιόντων. Στην Ε.Ε εφαρμόζεται από της 01/04/2004, ωστόσο στη χώρα μας είχε δοθεί μεταβατική περίοδος μέχρι της 31/12/2004. Στόχος είναι να υπάρχει ιχνηλασιμότητα τόσο όσο αφορά τα ζώντα ζώα όσο και τα ζωικά προιόντα. Καμία μετακίνηση δεν θα πραγματοποιείται αν δεν καταχωρείται στο σύστημα πράγμα που έγειρε το ερώτημα τι γίνεται με τα ζώα που δεν μετακινούνται για εμπορικούς λόγους όπως σε περιπτώσεις υιοθεσίας τους από κατοίκους ή φιλοζωικά σωματεία της ΕΕ. Για λόγους ιχνηλασιμότητας και προκειμένου και αυτά τα ζώα να βρίσκονται σε μια κοινή βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιεί η ΕΕ και συμβουλευτικά οι υπόλοιπες χώρες, και τα ζώα που δεν μετακινούνται για εμπορικούς λόγους εντάσσονται στο σύστημα TRACES. Επιβάλλεται η καταγραφή των ζώων που μετακινούνται στην ΕΕ σε συναλλαγές χωρίς κέρδος (non profit) στο σύστημα TRACES. Αυτό είναι αυτονόητο πλέον στις χώρες της ΕΕ.
  Το κυνήγι μαγισσών βέβαια που στέλνουν ζώα στο εξωτερικό, έναντι αδράς χρηματικής αμοιβής, για πειραματόζωα, σε οίκους ανοχής και για να γίνουν…λουκάνικα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από όταν η μακαρίτισσα προισταμένη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε σταματήσει στην Ιταλία τον προηγούμενο αιώνα, κάποιο αριθμό ζώων που μετακινούνταν παράνομα. Αλήθεια ξέρετε τι χρειάζεται διαδικαστικά για να μπει ένα ζώο σε εργαστήριο ακόμα και στην Ελλάδα; Είναι γελοίο να γίνεται πιστευτό ότι υπάρχουν χώρες που σέβονται τον εαυτό τους πολύ περισσότερο από ότι σέβεται η μαμά Ελλάδα το δικό της, ότι κάνουν παράνομο εμπόριο για να πάρουν τα Ελληνόσκυλα στα εργαστήρια τους. Όσο για τους οίκους ανοχής, είναι δυνατόν να πιστεύει έστω και ένα μυαλό που να μην είναι “ψεκασμένο” ότι οι οίκοι ανοχής με ζώα είναι νόμιμοι στην Γερμανία για παράδειγμα; Όσο για τα λουκάνικα, γιατί να πάρουν από εμάς ζώα για το κρέας τους και σε ποιό εγχώριο δικό τους νομικό πλαίσιο θα το κάνουν αυτό; Μήπως γιατί τρελαίνονται για το κρέας των ζώων μας, επειδή τρώμε πολύ λάδι;
  Ενδιαφέρον το άρθρο σας κ. Ατσαλάκη αλλά κάποια σημεία δημιουργούν απορίες. Ο Έλληνας κτηνίατρος στο Ντύσσελντορφ; Για ποιο λόγο έχει Έλληνα κτηνίατρο το Ντύσσελντορφ; Είναι μετανάστης και δουλεύει στο αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ; Αναφέρονται συμβόλαια υιοθεσίας, τι είδους και μεταξύ ποιών; Η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Ντύσσελντορφ επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 4000Ε. Σε ποιούς;
  Πρέπει να ακούσετε και την άλλη πλευρά, κ. Ατσαλάκη. Βέβαια δύσκολα θα βρείτε κάποιον να σας μιλήσει, μια που όλοι είναι πολύ απασχολημένοι με τη γνωστή fake συνομοσπονδία των δύο-τριών σωματείων και των 5-6 εμμονικών και γραφικών αντιφιλόζωων που σκοπό της ζωής τους έχουν βάλει όχι την ευζωία των αδέσποτων της χώρας αλλά την καταδίωξη του υγιούς Φιλοζωικού Κινήματος, των εθελοντών και των φιλοζωικών σωματείων που με κατάθεση ψυχής –και χρήματος και προσωπικού μόχθου– σώζουν καθημερινά αδέσποτα, τα περιθάλπουν, τα ταΐζουν, τα φιλοξενούν και τα παραχωρούν, όπου είναι δυνατόν, σε νόμιμες υιοθεσίες, στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Αυτοί οι άθλιοι, το μόνο που ξέρουν είναι να σέρνουν σε δίκες –όπου το 99% καταλήγει φυσικά σε αθώωση–, σε αυθαίρετες συλλήψεις και σε απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική εξουθένωση τους/τις αληθινούς/ες φιλόζωους/ες προκειμένου να ικανοποιήσουν το παράλογο μένος τους και την ψεκασμένη λογική τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα μας εξετευλίστηκε διεθνώς, με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο και ρεπορτάζ σε ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια, για παρόμοια περιστατικά συλλήψεων αλλοδαπών φιλόζωων στα αεροδρόμια –ύστερα απο ασφαλίτικο χαφιεδισμό των συγκεκριμένων αντιδραστικών κύκλων–, επειδή έκαναν το ”έγκλημα” να υιοθετήσουν ελληνικά αδέσποτα και να τους χαρίσουν μια καλύτερη ζωή στη δική τους πατρίδα. Την τελευταία ενότητα την δανείστηκα σχεδόν αυτούσια από ένα κείμενο του κ. Θέμη Δημητρακόπουλου, μέλος του Τομέα Οικολογίας/Περιβάλλοντος Σύριζα.
  Πιστεύω ότι το άρθρο σας θα ήταν πλήρες αν κάνατε μία έρευνα και γράφατε διαδικαστικά τι χρειάζεται να γίνει ώστε μία υιοθεσία ζώου στο εξωτερικό να είναι νόμιμη. Πάρα πολύ χρήσιμο θα ήταν αν γράφατε την απάντηση στην ερώτηση που μπορούσατε να κάνετε στον κ. Στάθη Γραφανάκη” “Τι χρειάζεται σαν υπηρεσία από πλευράς δικαιολογητικών για να εκδώσει TRACES, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν παρόμοια περιστατικά;”
  Κ.Κ.

 3. Σαν δεν ντρέπεστε. Έχει ξεφτιλιστεί όλη η Κρήτη και η Ελλάδα με τις φριχτές βιαιότητες εις βάρος των ζώων, αλλά προφανώς το πρόβλημά μας είναι οι παράνομες εξαγωγές. Καλύτερα να βάλουμε σε ένα κοντέινερ και να εξάγουμε όλους τους βασανιστές ζώων, να ξεβρωμίσει ο τόπος!

Comments are closed.