Μια διοργάνωση θεσμός για το Κρητικό ποδόσφαιρο είναι το τουρνουά για τη «Μάχη της Κρήτης», στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλο το νησί για την επέτειο κάθε χρόνο τέτοια εποχή προκειμένου να τιμήσουν τους ήρωες οι οποίοι αγωνίστηκαν τον Μάιο του 1941 κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου η μεγαλόνησος να είναι ελεύθερη, από τους επίδοξους κατακτητές. Η διοργάνωση πραγματοποιείται για 35η φορά, με ποδοσφαιριστές γεννηθέντες την 1η Ιανουαρίου 2003 και μεταγενέστερα και με την οποία πέφτει η αυλαία των επίσημων διοργανώσεων του Λασιθιώτικου ποδοσφαίρου.

Αυτή τη χρονιά το τουρνουά επιστρέφει στο Λασίθι έπειτα από τρία χρόνια πηγαίνοντας κυκλικά σε κάθε Ένωση, με το στάδιο της Ιεράπετρας «Πέτρος Βουζουνεράκης» να είναι αυτό που θα φιλοξενήσει τα παιχνίδια.

Για την οικοδέσποινα ομάδα του Λασιθίου όπως προέκυψε από την κλήρωση, αντίπαλος στον ημιτελικό το Σάββατο στις 19.00 θα είναι τα Χανιά, μια πολύ δυνατή ομάδα η οποία πριν μερικές ημέρες στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία Κ16 του Πανελληνίου πρωταθλήματος Προεπιλογής εθνικών ομάδων στον τελικό απέναντι στο Ηράκλειο. Αυτό δείχνει το δύσκολο του έργου των Λασιθιωτών, όμως σίγουρα έχουν τις δυνατότητες να πάρουν τη νίκη και την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, όπως απέδειξαν με τις εμφανίσεις τους στην Α’ φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Προεπιλογής εθνικών ομάδων, όπου απέναντι σε κάθε αντίπαλο ήταν κάτι περισσότερο από ανταγωνιστικοί και από συγκυρίες δεν μπόρεσαν να πάρουν τα αποτελέσματα για να προκριθούν στην επόμενη φάση. Στον άλλο ημιτελικό ο οποίος και θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης στις 17.00, το πρώτο «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό θα διεκδικήσουν το Ρέθυμνο με το Ηράκλειο.

Την Κυριακή στις 11.00 το πρωί είναι προγραμματισμένος ο μικρός τελικός μεταξύ των ηττημένων των ημιτελικών του Σαββάτου και στις 13.00 ο μεγάλος τελικός μεταξύ των νικητών. Όλοι οι αγώνες θα έχουν κανονική διάρκεια (2x45’) και διεξάγονται με το σύστημα απλών συναντήσεων αποκλεισμού. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα ακολουθηθεί η διαδικασία των πέναλτι και δεν υπάρχει παράταση.

Συνηθίζεται η διοργανώτρια ΕΠΣ να πραγματοποιεί δεξίωση στις αποστολές των φιλοξενούμενων Ενώσεων και η οποία για το 35ο τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Apollon Palace» στα πλαίσια της 4ης γιορτής ποδοσφαιριστή της ΕΠΣ Λασιθίου.