Υπεγράφη χθες στο Δημαρχείο η σύμβαση που αφορά την προμήθεια κι εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο Δήμο Σητείας. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Θοδωρή Πατεράκη, του Προέδρου της αναδόχου εταιρίας Γιάννη Δαστερίδη, παρουσία του εκπροσώπου του ΚΑΠΕ Αριστοτέλη Βαλασκάκη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Σητείας Λεωνίδα Τερζή, αλλά και του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη μέσω skype.

Αρχικά ο κ. Βαρλαμίτης έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα για την Σητεία -δεδομένης της υπογραφής της σύμβασης- για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού και για «ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ευνοϊκούς όρους για το Δήμο και με σημαντικότερο από όλα ότι το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυτή θα αποπληρωθεί από την εξοικονόμηση της ενέργειας, του κόστους που έχει ο Δήμος κάθε χρόνο στον οδοφωτισμό του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ο Δήμος θα κερδίζει, όχι μόνο να αποπληρώνει αυτή την χρηματοδότηση, αλλά και 70.000 το χρόνο που πιστεύω ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των τελών που πληρώνουν οι δημότες.

Ο κ. Πατεράκης ευχαρίστησε για την συνεργασία, που είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη προώθηση όλων των χρηματοδοτήσεων. Αλλά και χαρακτήρισε «ένα σημαντικό εργαλείο για την αυτοδιοίκηση το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο χρηματοδοτεί δραστηριότητες των Δήμων, κάτι που είναι σημαντικό δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που υπάρχουν».

Αναφέρθηκε και στο σκοπό του έργου. «Ο Δήμος Σητείας συνεισφέρει και μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα κατά 1.400 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Επίσης έχουμε και οικονομικό όφελος που αντανακλά στην ουσία τη δυνατότητα που δίδεται στο Δήμο να κάνει μείωση των δημοτικών φόρων που αφορούν τον φωτισμό ή άλλων παροχών προς τους πολίτες. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ όλους αυτούς που μέχρι και την τελευταία στιγμή αντιδρούσαν στην υπογραφή της σύμβασης. Επίσης πέραν της αντικατάστασης των 2.400 σωμάτων και των αντίστοιχων βραχιόνων έχουμε αντικατάσταση και σε φωτιστικά σώματα ανεξάρτητα κι όλα αυτά είναι ένα σύνολο 3.100.

Ακόμη να τονίσω ότι για την παρακολούθηση του έργου όσον αφορά την υλοποίηση της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, έχει την ευθύνη το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι ένα έργο λοιπόν που παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος από δημόσιους φορείς, Δήμο, ΚΑΠΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όλα στο φως λοιπόν. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι από τη μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού θα έχουμε τη δυνατότητα και το δάνειο να αποπληρώνουμε και να έχουμε κι ένα μίνιμουμ οικονομικό όφελος -καθαρό ποσό στα ταμεία του Δήμου – 80.000 το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 120.000, αυτό θα εξαρτηθεί από την απόδοση που θα έχει το έργο».

– Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ