Κορυφώνεται η δουλειά στο συνεργείο που έχει συγκροτηθεί στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, για τη συμπλήρωση εκατοντάδων εκλογικών σάκων με το προεκλογικό υλικό που θα πάνε στα εκλογικά τμήματα του νομού Λασιθίου.

Συνολικά στην Κρήτη οι εγγεγραμμένοι στους Εκλογικούς Καταλόγους είναι 541.705 εκλογείς (266.866 άντρες και 274.839 γυναίκες), οι οποίοι στις 26 Μαΐου θα μπορούν να ψηφίσουν σε 2.365 εκλογικά τμήματα που είναι κατά 55% περισσότερα από τις εκλογές του 2014.

Στα 312 εκλογικά τμήματα του Νομού Λασιθίου είναι εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν 68.681 ψηφοφόροι (34.011 άνδρες και 34.670 γυναίκες). Στο Δήμο Αγίου Νικολάου οι εκλογείς είναι 22.734, στο Δήμο Ιεράπετρας 23.321, στο Δήμο Σητείας 19.238 και στο Δήμο Οροπεδίου 3.388.

Τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών θα παραδώσει κάθε Δήμος χωριστά στον κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο που θα πάει να παραλάβει από 2 εκλογικούς σάκους για κάθε εκλογικό τμήμα. Λόγω του όγκου, πιθανότατα να προστεθεί άλλος ένα σάκος μόνο με τα ψηφοδέλτια, που θα υποχρεωθεί να σηκώσει ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος. Λόγω του όγκου και του βάρους του εκλογικού υλικού, σίγουρα θα απαιτηθεί επιπλέον συνδρομή στη φόρτωση και μεταφορά του στα εκλογικά τμήματα.

Σε ιδιαίτερη δυσχερή θέση θα βρεθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι των 47 ενιαίων εκλογικών τμημάτων, όπου θα διεξαχθεί τετραπλή ψηφοφορία. Κάθε ενιαίο εκλογικό τμήμα θα έχει ένα δικαστικό αντιπρόσωπο αλλά δύο γραμματείς. Τα υπόλοιπα τμήματα θα είναι «σπασμένα» στα δύο, δηλαδή π.χ. το 1ο Εκλογικό Τμήμα Αγίου Νικολάου θα είναι σπασμένο στο 1Α όπου θα ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές και περιφερειάρχη/ περιφερειακούς συμβούλους και το 1Β όπου θα ψηφίσουμε για δημοτικό και τοπικό συμβούλιο. Σε χωριστό εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν οι κρατούμενοι στις Φυλακές Νεαπόλεως. Συνολικά τα  εκλογικά τμήματα είναι 312. Ενώ το 2015 τα εκλογικά τμήματα του νομού ήταν 162 και στις εκλογές του 2014 (που ήταν τριπλές, δηλ. ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές) τα εκλογικά τμήματα ήταν 175.

Λόγω της αύξησης των εκλογικών τμημάτων, στις εκλογές της 26ης Μαϊου απαιτήθηκε αντίστοιχα ο διορισμός μεγαλύτερου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων, γι’ αυτό εκτός από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλους νομικούς, «επιστρατεύτηκαν» και διοικητικοί υπάλληλοι – προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων Υπηρεσιών και διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Συγκεκριμένα από την Π.Ε. Λασιθίου έχουν διοριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι οι περισσότεροι από τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών. Παρ’ όλο που προβλεπόταν από τη νομοθεσία και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, γιατί δεν είχε χρειαστεί μέχρι τώρα…

Η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Λασιθίου Μάγδα Βούλγαρη, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι το υπουργείο δεν επέτρεψε τη συγκρότηση συνεργείου αποτελούμενου από πάνω από 17 υπαλλήλους, ενώ χρειάζονται αρκετοί περισσότεροι για τον όγκο της δουλειάς που υπάρχει. Είναι ακριβώς ισάριθμο συνεργείο με τις τελευταίες εκλογές, που η δουλειά ήταν πολύ λιγότερη… «Έχουμε υπερβάλει εαυτούς, για να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά., σημειώνοντας ότι «το εκλογικό επίδομα που θα πάρουν οι 17 είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 2015, αλλά θα ήταν προτιμότερο το υπουργείο να έδινε την ευχέρεια να απασχοληθεί περισσότερος κόσμος αντί να δώσει περισσότερα χρήματα σε τόσους λίγους».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ