Απέχοντας πια μόλις δυο ημέρες από την εκλογική «μάχη» της 26ης Μαΐου, η ΑΝΑΤΟΛΗ παρουσιάζει τις απόψεις και τις προγραμματικές θέσεις των επτά διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου της Ιεράπετρας αναφορικά με διαχρονικά σημαντικά θέματα της περιοχής.

Ακολουθούν οι απαντήσεις από τους συνδυασμούς (με αλφαβητική σειρά): «Ενότητα – Συνεργασία – Ανάπτυξη για την Ιεράπετρά μας» με επικεφαλής τον Θανάση Χηνόπουλο, «Ενωμένη Ιεράπετρα» με επικεφαλής την Ελένη Βλάσση, «Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο» με επικεφαλής τον Αντώνη Πετρά, «Ιεράπετρα Μπορείς» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μουζουράκη, «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» με επικεφαλής τον Θεοδόση Καλαντζάκη, «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την Μαρία Κοτσυφάκη, «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζή

Η ερώτηση προς τους υποψηφίους δημάρχους είναι το πώς σκοπεύουν να κινηθούν και ποιές θα είναι οι προτεραιότητές τους για τη διαχείριση της Νήσου Χρυσής, εφ’ όσον κληθούν να αναλάβουν τα «ηνία» του Δήμου.

 

Ενότητα- Συνεργασία- Ανάπτυξη για την Ιεράπετρά μας:

Μέχρι σήμερα η νήσος Χρυσή χρησιμοποιείται από πολιτικούς και επαγγελματικούς ανταγωνιστές μας για να «εμπεδώσουν» στο κοινό την άποψη ότι ο Χηνόπουλος εκμεταλλεύεται την Χρυσή εις βάρος του περιβάλλοντος και του Δήμου. Αποκρύπτουν ότι η Χρυσή εποπτεύεται από το Δασαρχείο, το Λιμεναρχείο και από «Διαχειριστική αρχή», αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας. Αποσιωπούν ότι ποτέ η εταιρεία μου δεν κατηγορήθηκε για παράβαση των σχετικών νόμων και παραλείπουν να αναφέρουν τα έξοδα που πραγματοποιούμε για την καθαριότητα στο νησί.

Με την εκλογή μου στη θέση του Δημάρχου η νήσος Χρυσή, αλλά και άλλοι ενδιαφέροντες τουριστικοί προορισμοί του Δήμου μας, θα αποκτήσουν αυξημένο Δημοτικό ενδιαφέρον για την προστασία τους που θα εξασφαλίζει την περιβαλλοντική και οικονομική-αναπτυξιακή αειφορία τους και για τον Δήμο και για τους δημότες.

 

Ενωμένη Ιεράπετρα:

Η νήσος Χρυσή είναι το διαμάντι της Μεσογείου και γι’ αυτό τέθηκε σε αυστηρό καθεστώς προστασίας. Μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή» προβάλαμε τη Χρυσή σε όλο τον κόσμο και την κάναμε τουριστικό προορισμό επιλογής και όχι από σύμπτωση. Μέχρι σήμερα κυριαρχεί η λογική του εύκολου κέρδους, που διευκολύνθηκε από την έλλειψη ή τη μη εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας, τους ανεπαρκείς ελέγχους και κυρίως από τον μεγάλο αριθμό αλληλεπικαλυπτόμενων «αρμόδιων» φορέων, που άφηναν χώρο για παράνομες ή πελατειακές πρακτικές.

Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική μέριμνα ούτε από το Κράτος, ούτε όμως και από τις δημοτικές αρχές, για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Προτείνουμε: Δημιουργία τριών αγκυροβολίων, ως κατηγορία τουριστικού λιμένα (νότια της νήσου, στο αλιευτικό καταφύγιο, στο Μακρύ Γιαλό) με σκοπό τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού, Καθορισμό αυστηρών κανόνων παραμονής των επισκεπτών αλλά και σωστή ενημέρωση τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αειφορία αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος, Αυστηρό έλεγχο της φέρουσας ικανότητας συγκεκριμένων ζωνών και καθορισμός νέων ζωνών εμπειρίας, Δημιουργία μέτρων πυρασφάλειας για την προστασία του νησιού, Καταγραφή- επίλυση προβλημάτων στις προβλήτες του νησιού, Ανάδειξη των ζωνών με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, Δημιουργία δύο κατασκηνωτικών χώρων, ένας για τους εθελοντές και ένας για τους επισκέπτες με αυστηρά πλαίσια κάλυψης χώρου, Κατασκευή λυόμενων κατασκευών (σκίαστρα) για απλή χρήση -λουτρά.

 

Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο:

Για την νήσο Χρυσή έχει ιδρυθεί ο Φορέας Διαχείρισης, στον οποίο έχουν μεταφερθεί όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την προστασία και αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών Natura, μια από τις οποίες είναι και η Χρυσή. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός μικρότερου και συνάμα πιο ευέλικτου φορέα διαχείρισης, που θα βρίσκεται «κάτω από την ομπρέλα» του υφιστάμενου, στον οποίο θα συμμετέχει ουσιαστικότερα και η τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των αποφάσεων και των δράσεων που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη των περιοχών Natura της περιοχής μας. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς, δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία, πανεπιστήμια, οικολογικές οργανώσεις και συλλόγους κλπ, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Χρυσή είναι ένας μικρός παράδεισος, τον οποίο πρέπει με κάθε θυσία να προστατεύσουμε, για να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε τόσο εμείς και οι επισκέπτες της περιοχής μας, μα πάνω από όλους τα παιδιά μας στο μέλλον!

 

Ιεράπετρα Νέα Πορεία

Από την πρώτη μας στιγμή ως Δημοτική Αρχή διεκδικήσαμε έναν Φορέα αποκλειστικά για τον Δήμο Ιεράπετρας για τις προστατευόμενες περιοχές μας (Χρυσή, Σελάκανο, Θρυπτή κά.)  και αυτή την πρόταση υποβάλλαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο όμως τελικά προχώρησε στη σύσταση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης.

Έχουμε υποχρέωση και αυτό κάναμε πάντα, να δίνουμε λύσεις αξιοποιώντας στο έπακρο τα μέσα που διαθέτουμε. Έχοντας λοιπόν το πλεονέκτημα να είμαι αντιπρόεδρος του εν λόγω φορέα και να έχω την πλήρη γνώση των αναγκών του νησιού θα προσπαθήσουμε μέσω αυτού να δώσουμε άμεση και μόνιμη λύση στα θέματα της Νήσου.

Οφείλουμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου Ιεράπετρας και να προστατεύσουμε το νησί μας, το δάσος του, το περιβάλλον του και τις παραλίες.

Επειδή ο φορέας είναι νεοσύστατος εμείς θα συνεχίσουμε όπως κάναμε πάντα να διατηρούμε το νησί καθαρό και σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία, την Κτηματική υπηρεσία, το Λιμενικό, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, την Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία να λύνουμε άμεσα πιθανά θέματα που εμφανίζονται.

 

Ιεράπετρα Μπορείς:

Η δεύτερη Α.Ε. υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Ανάπτυξης της Ιεράπετρας θα εντάξει τα καραβάκια που μεταφέρουν τουρίστες προς και από την Χρυσή. Η Α.Ε. αυτή, πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα εφαρμόσει τους όρους της Natura από τη μία πλευρά, αλλά και το σημαντικότερο, θα απορροφήσει μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του Δήμου, από τα εισιτήρια. Έτσι ώστε αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ιεράπετρας και όχι για να πλουτίζει ο κ. Χηνόπουλος.

Η μέχρι τώρα διαχείριση της Νήσου Χρυσής, γίνεται άναρχα, χωρίς έλεγχο του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται το νησί, με κίνδυνο αυτό να αποχαρακτηριστεί από προστατευόμενη περιοχή Natura, και να χαθεί έτσι από την διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης, θα θέσει σε εφαρμογή τους όρους της Natura, που ισχύουν για τις όποιες υπάρχουσες παράνομες εγκαταστάσεις στη Χρυσή, ενώ θα ορίσει συγκεκριμένο προσωπικό για τον έλεγχο των όρων της Natura, αλλά και της ανύπαρκτης καθαριότητας στη νήσο.

Κοντολογίς να υπογραμμίσουμε πως μόνον η δική μας παράταξη, αναφέρθηκε και αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο Νησί, οι πολύ κακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, από την υφιστάμενη διοίκηση. Των οποίων μέλη να υπενθυμίσουμε πως ήταν, εκτός από το νυν Δήμαρχο κ. Καλατζάκη, οι κ.κ. Πετράς και Πανταζής.

 

Λαϊκή Συσπείρωση:

Την τελευταία δεκαετία η Ν. Χρυσή αποτέλεσε θέμα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου. Αντί όμως να δοθούν λύσεις η κατάσταση χειροτερεύει. Το περιβάλλον καταστρέφεται, σκουπίδια, πεδίο σκοποβολής Χρυσαυγιτών, πλήρης αναρχία. Το 50% του ιστορικού αιωνόβιου δάσους έχει αλλοιωθεί και η καταστροφή επεκτείνεται παντού. Ο δήμος επιβαρύνεται χωρίς να παίρνει από το Κράτος ούτε 1 ευρώ. Η πλήρης πρόταση της Δασικής Υπηρεσίας προς την αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία, προφανώς για να μη διαταραχθούν ιδιωτικά συμφέροντα που ανεξέλεγκτα εκμεταλλεύονται τον οικότοπο.

Αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, η διαχείριση της Ν. Χρυσής θα περάσει σε ΜΚΟ. Αυτό θα γίνει μέσω του Φορέα Διαχείρισης, θα αφαιρεθεί η εποπτεία του Δήμου, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων ημέτερων, αμειβόμενες, που θα κατασπαράζουν κονδύλια για έργα δήθεν προστασίας.

Γιατί οι μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές έδειξαν ατολμία να  αναλάβουν ευθύνες; Θέση του Συνδυασμού: Πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για τον καθημερινό αριθμό των επισκεπτών στο νησί, Δυναμική αντίδραση του Δήμου για κατάργηση του τωρινού Φορέα Διαχείρισης, Δημιουργία Τοπικού Φορέα σε συνεργασία με τις Αρμόδιες υπηρεσίες, Δημιουργία Φυλακίου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κρατική φύλαξη και Φύλακας αρχαιοτήτων, Διεκδίκηση Κρατικής χρηματοδότης για την προστασία, διαχείριση και καθαριότητα του Νησιού.

Να μπορούν να το χαίρονται οι Γεραπετρίτες, γιατί σ’ αυτούς ανήκει, μακριά από ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, που μας το στερούν και το καταστρέφουν.

 

Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα:

Βασικός άξονας του προγράμματός μας είναι η ανάληψη δράσεων ώστε ο δήμος Ιεράπετρας να εξασφαλίζει ένα καθαρό περιβάλλον για τους δημότες του. Σε αυτό το πλαίσιο στόχος μας είναι η βιώσιμη διαχείριση του συνόλου των περιοχών Natura του δήμου Ιεράπετρας όπως η νήσος Χρυσή, το Σελάκανο και η Θρυπτή μέσω της αναβάθμισης του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» σε φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων του νέου φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Ειδικά για τη νήσο Χρυσή προγραμματίζουμε την εκπόνηση μελέτης ώστε να επικαιροποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης και να συνεκτιμηθεί η τρέχουσα περιβαλλοντική κατάσταση του νησιού.

Παράλληλα, επιδιώκουμε την εξασφάλιση κάθε χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία ώστε οι τοπικοί φορείς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος να εφαρμόσουν απρόσκοπτα τις περιβαλλοντικές δράσεις. Επίσης, στόχος μας είναι η οργάνωση και εποπτεία δραστηριοτήτων που αφορούν στον θεματικό τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε και τη νήσο Χρυσή, εκπονώντας καμπάνια τουριστικής προβολής, υλοποιώντας πρόγραμμα ανάδειξης των παραλιών της, αλλά και δημιουργώντας όλες εκείνες τις υποδομές στις παραλίες με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση ακόμα και για τα ΑμΕΑ. Σκοπός μας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή ορίζεται εντός ελληνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ