Απέχοντας πια μόλις δυο ημέρες από την εκλογική «μάχη» της 26ης Μαΐου, η ΑΝΑΤΟΛΗ παρουσιάζει τις απόψεις και τις προγραμματικές θέσεις των επτά διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου της Ιεράπετρας αναφορικά με διαχρονικά σημαντικά θέματα της περιοχής.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ θέτει στους υποψηφίους Δημάρχους Ιεράπετρας το ζήτημα της διαχείρισης του νερού στην περιοχή, ρωτώντας τους για το σχέδιο που έχουν τόσο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όσο και εν γένει για το θέμα του νερού. Η ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: Ποιό θα είναι την επόμενη ημέρα των εκλογών το σχέδιό σας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και εν γένει για το θέμα του νερού στο Δήμο Ιεράπετρας; Θα επιδιώξετε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πιέσετε την κεντρική εξουσία για έργα;

 Ακολουθούν οι απαντήσεις από τους συνδυασμούς (με αλφαβητική σειρά): «Ενότητα – Συνεργασία – Ανάπτυξη για την Ιεράπετρά μας» με επικεφαλής τον Θανάση Χηνόπουλο, «Ενωμένη Ιεράπετρα» με επικεφαλής την Ελένη Βλάσση, «Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο» με επικεφαλής τον Αντώνη Πετρά, «Ιεράπετρα Μπορείς» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μουζουράκη, «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» με επικεφαλής τον Θεοδόση Καλαντζάκη, «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την Μαρία Κοτσυφάκη, «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζή

 

Ενότητα- Συνεργασία- Ανάπτυξη για την Ιεράπετρά μας:

Οι βασικοί και κύριοι στόχοι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, δηλαδή η ποιότητα και η επάρκεια, παραμένουν δυστυχώς απροσέγγιστοι επί μακρύ χρονικό διάστημα. Η αφαλάτωση Γ΄ δεν είναι ποσοτικά επαρκής ούτε οικονομικά εφικτή λύση, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον. Άρα, υποχρεωτικά και μετά από επιστημονικά υποβοηθούμενη λαϊκή διαβούλευση για την χωροταξία των έργων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κλπ.) θα διεκδικήσουμε μεθοδευμένα και συστηματικά την χρηματοδότηση από ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τις μελέτες και τις κατασκευές των απαραίτητων έργων.

Με την ευκαιρία των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των οψέποτε συμβούν εθνικών εκλογών, να απευθύνουμε προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του νησιού, τον περιφερειάρχη που θα εκλεγεί και τους υποψήφιους βουλευτές ότι, θέτουμε στην κορυφή των διεκδικήσεων μας την απόλυτη συνεργασία τους για την λύση του σχετικού προβλήματος.

Μέχρι τότε συνεχής θα είναι η προσπάθειά μας για μείωση των παράνομων υδροληψιών στον αστικό και στον αγροτικό χώρο και για εξοικονόμηση ποσοτήτων για τις καλλιέργειες σε συνεργασία πάντα με τους καλλιεργητές και τους ειδικούς επιστήμονες του γραφείου υποστήριξης αγροτών που θα οργανώσουμε στο Δήμο.

 

Ενωμένη Ιεράπετρα

Νερό υπάρχει! Και υπάρχει άφθονο, απλώς τα έχουμε κάνει «μούσκεμα» στη διαχείριση!  Το πρόβλημα της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων δεν οφείλεται στην έλλειψη βροχών, αλλά οφείλεται στην κακή διαχείριση του νερού και την έλλειψη μέτρων εξοικονόμησης του πολύτιμου αγαθού, στην έλλειψη ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου. Η έλλειψη των απαιτούμενων αρδευτικών έργων στον Δήμο Ιεράπετρας για την πληρότητα στο φράγμα Μπραμιανών οδήγησε στο να κινδυνεύουν οι αγρότες της Ιεράπετρας από νερό την περυσινή χρονιά. Φέτος που είχαμε ιστορικό ύψος βροχών στην Κρήτη, είδαμε όλα τα φράγματα της Κρήτης να έχουν γεμίσει και μόνο το φράγμα Μπραμιανών να έχει μόλις 9 χιλιάδες κυβικά, την στιγμή που χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού στην θάλασσα.

Προτείνουμε:

Κατασκευή προσαγωγού διώρυγας Μύρτους για μεταφορά νερού στο φράγμα.

Αξιοποίηση πηγών και γεωτρήσεων για κάλυψη καλλιεργητικών αναγκών.

Κατασκευή αναγκαίων δεξαμενών για την ύδρευση του παραλιακού μετώπου από Μύρτος έως Ιεράπετρα.

Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και άρδευσης λόγω παλαιότητας και αμιάντου.

Νέες σύγχρονες δεξαμενές νερού σε όποια δημοτικά διαμερίσματα δεν υπάρχουν.

Κατασκευή διπλού αγωγού μεταφοράς νερού του Δήμου από την περιοχή της Σαρακίνας έως τις δεξαμενές της Ιεράπετρας για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης όλου του παραλιακού μετώπου από Μύρτος έως Ιεράπετρα.

Αντικατάσταση δικτύων διανομής νερού από τις δεξαμενές του Περιστερά προς την πόλη της Ιεράπετρας και από τις πηγές Ψυχρού μέχρι τις δεξαμενές του Περιστερά.

 

Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο:

Η πρόσβαση σε νερό επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας για τους δημότες, τη φύση και τις οικονομικές δραστηριότητες. Καθώς το κλίμα αλλάζει, πλημμυρικά φαινόμενα και περίοδοι ξηρασίας θα εκδηλώνονται συχνότερα. Τα υδάτινα οικοσυστήματα αλλάζουν, επομένως οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να γίνουμε πολύ καλύτεροι στη διαχείριση και στην βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτινων πόρων καθώς και να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση τους από τον άνθρωπο.

Σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τον αγροτικό σύλλογο διεκδικούμε δυναμικά την άμεση υλοποίηση των έργων που εκκρεμούν για δεκαετίες. Προσαγωγός, διάφραγμα Μύρτου, υπόλοιπα έργα Μπραμιανών, Φράγμα Αγίου Ιωάννη και Φράγμα Μαρουλά πρέπει να υλοποιηθούν το γρηγορότερο. Το ανάγλυφο και οι απορροές των ορεινών μας όγκων δεν είχαν ποτέ αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της οικονομικής και πλέον αξιόπιστης λύσης για καλής ποιότητας νερό, με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών. Έργα μικρού σχετικά κόστους, άρα εύκολο να χρηματοδοτηθούν και επομένως να υλοποιηθούν. Αντί αυτών βλέπουμε να μπαίνουν σε προτεραιότητα λύσεις που απαιτούν μεγάλες χρηματοδοτήσεις, λύσεις που θα δώσουν στον αγρότη νερό με συνεχώς αυξανόμενο κόστος, όπως «η αφαλάτωση», ενώ το φθηνό και ποιοτικό νερό καταλήγει στη θάλασσα. Χωρίς να θεωρούμε πως η αφαλάτωση δεν είναι μέρος της λύσης ειδικά στα δύσκολα χρόνια που προβλέπονται, πιστεύουμε πως θα πρέπει όμως να είναι η έσχατη λύση.

 

Ιεράπετρα Μπορείς

Η άμεση προτεραιότητά μας και μάλιστα με επικέντρωση όλων των υφιστάμενων κονδυλίων, είναι η αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων ύδρευσης, με σωλήνες ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είναι απαράδεκτο τα νοικοκυριά του Δήμου μας, να μην έχουν καθαρό, πόσιμο και υγιές νερό, στις βρύσες τους.

Από εκεί και πέρα, συγκεντρώνουμε όλα τα καλά νερά στις δεξαμενές μας, και αν χρειαστεί, προχωρούμε συμπληρωματικά σε κεντρικό σύστημα Αντίστροφης Όσμωσης, αλλά και σε μηχανισμό εμπλουτισμού του πόσιμου ύδατος, στα διεθνή πρότυπα που χρησιμοποιούν σήμερα πόλεις του εξωτερικού, επιχειρήσεις εμφιαλωμένου ύδατος, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες ακόμη και στην Κρήτη.

Σχετικά τώρα με την άρδευση, προχωρούμε σε άμεση κατασκευή προφραγμάτων για την επανεισαγωγή των βρόχινων υδάτων στον κεντρικό ταμιευτήρα.

Η κατάντια που έχει σήμερα η εικόνα της προβληματικής άρδευσης της Ιεράπετρας, οφείλεται στις επιλογές έργων βιτρίνας και όχι υποδομής της σημερινής Δημοτικής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των κ.κ. Πετρά και Πανταζή. Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το πρόβλημα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Από εκεί και πέρα, να υπενθυμίσουμε πως το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. έχει αναγγείλει προγράμματα βελτίωσης, τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε. Για εμάς, ο Δήμαρχος και οι Τεχνοκράτες της Ιεράπετρας, θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες όσο συχνότερα γίνεται, για να απορροφηθούν τα σχετικά κονδύλια, που είναι εκεί και μας περιμένουν.

 

 

Ιεράπετρα Νέα Πορεία:

Η προώθηση έργων ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας νερού τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση αποτελούν βασικούς μας στόχους.

Στο σχεδιασμό μας εντάσσονται δράσεις και έργα, όπως η ενίσχυση του Υδραγωγείου Σαρακίνας και η αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού πηγών Σαρακίνας (Δυτικό Υδραγωγείο πόλης Ιεράπετρας), η αντικατάσταση τμήματος εξωτερικού υδραγωγείου δήμου Ιεράπετρας από πηγές Σαρακίνας, προϋπολογισμού 3.720.000 €, ο τηλεχειρισμός του συστήματος υδροδότησης, προϋπολογισμού 868.000€, η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού εσωτερικού δικτύου διανομής νερού στην πόλη της Ιεράπετρας (ενδ. Προυπολογισμός 1.500.000€ σχεδιασμός Ο.Χ.Ε), η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης διατάξεων μέτρησης καταναλωτών (ενδ. προϋπολογισμός 365.000€ σχεδιασμός Ο.Χ.Ε), η αντικατάσταση δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού για ανάγκες της πόλης της Ιεράπετρας, η κατασκευή νέων δεξαμενών, η διαχείριση των πηγαίων υδάτων, η προώθηση μεγάλων αρδευτικών έργων (νέα προσαγωγός Μύρτος- Μπραμιανά, φράγματα Λιθινών και Αγίου Ιωάννη, Λ/Ξ),  ωρίμανση λοιπών έργων ενιαίας διαχείρισης υδάτινου δυναμικού (διάφραγμα Μύρτου, αφαλάτωση και δεύτερος αγωγός Μαλαύρας, διασύνδεση αρδευτικών πόρων) και η προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης δυναμικότητας 20.000 m3 ανά ημέρα και κατασκευή δικτύου (22.000.000€) σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Λαϊκή Συσπείρωση:

Για αντιμετώπιση της λειψυδρίας απαιτούνται έργα. Απαιτείται υλοποίηση των υπαρχουσών μελετών των συμπληρωματικών έργων του φράγματος των Μπραμιανών, όλων των μελετών, καθώς και η ολοκλήρωση των μελετών και κατασκευή του φράγματος του Αγίου Ιωάννη. Νερά πολλά υπάρχουν  και πάνε στη θάλασσα. Δεν χρειαζόμαστε πολυδάπανα έργα (αφαλάτωση), για να κερδίζουν επιχειρηματίες σε βάρος του Γεραπετρίτη. Μελέτες υπάρχουν και θα απαιτήσουμε την υλοποίηση των. Δημιουργία μικρών ταμιευτήρων νερού.

Πόσιμο νερό. Καλό και φτηνό νερό στους κατοίκους. Άμεσος καθαρισμός  υδραγωγείων  πόλης και  Οικισμών.

Μελέτη αποτύπωσης δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού που αποτελείται από αμιαντοσωλήνες και εξεύρεση χρηματοδότησης αντικατάστασης.

Μελέτη, κατασκευή τριών δεξαμενών ύδρευσης (Περιστερά, Κρεμαστά, Γρα Λυγιά) για αύξηση χωρητικότητας δεξαμενών με σκοπό αποθήκευση του καλού νερού από τους Μύθους που τις νυχτερινές ώρες πάει στη θάλασσα.

Τοποθέτηση αυτόματων χλωριωτών σε όλες τις δεξαμενές ύδρευσης του Δήμου, και  γεωτρήσεις άντλησης .

Νέα υδραγωγεία οικισμών και περίφραξη αυτών.

Συνολική μελέτη ύδρευσης πόλης και οικισμών, και εξασφάλιση χρηματοδότησης των έργων.

Διακοπή υδροδότησης της πόλης από τις υφάλμυρες -υποθαλάσσιες πηγές της Μαλαύρας.

Νερά υπάρχουν . Θα διεκδικήσουμε χρήματα από τη Κυβέρνηση και από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα:

Ο δήμος Ιεράπετρας σήμερα έχει πεπαλαιωμένο δίκτυο μεταφοράς νερού, ελλιπές δίκτυο γεωτρήσεων και υδραγωγείων. Έτσι, ο δήμος Ιεράπετρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λειψυδρία. Με την ανάληψη της δημαρχίας εκπονούμε χωρίς καθυστέρηση στρατηγικό σχεδιασμό για την παρέμβαση στο υδρευτικό και αρδευτικό δίκτυο σε συνεργασία πάντα με τοπικούς και αναπτυξιακούς φορείς όπως το ΥΠΟΜΕΔΙ και τους ΤΟΕΒ Ιεράπετρας. Άμεση προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε σε διάνοιξη νέων γεωτρήσεων, να αντικαταστήσουμε το σύνολο του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, να κατασκευάσουμε σύγχρονα υδραγωγεία όπου θα διασφαλίζεται η ποιότητα νερού. Στον προγραμματισμό μας εντάσσεται η κατασκευή νέων δεξαμενών ύδρευσης και αποθήκευσης νερού, για παράδειγμα την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και προφραγμάτων για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε Γρα-Καρά και Μαθοκοτσανά και άλλες περιοχές. Στοχεύουμε στη υλοποίηση μεγάλων έργων όπως το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη.

Η αντικατάσταση, συντήρηση και επέκταση του υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου θα ενταχθούν σε εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ο «ΦιλόΔημος» και το ΕΣΠΑ, αλλά και με χρήση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ. Η επίλυση του αρδευτικού και υδρευτικού ζητήματος του δήμου Ιεράπετρας αποτελεί έργο σταθμό το οποίο θέτουμε ως προτεραιότητα, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση, τις πεπαλαιωμένες υποδομές με τις συχνότατες βλάβες και τους εν δυνάμει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ