Φωτογραφία αρχείου

Μια ευρωπαϊκή πολιτική πρωτοβουλία διαφορετική απ’ τις συνηθισμένες, αναμένεται να ενθουσιάσει τους Έλληνες ζωόφιλους: Τρεις ευρωπαίοι πολιτικοί, ο ευρωβουλευτής καθ. Κλάους Μπύχνερ και οι πρώην ευρωβουλευτές, Στέφαν Εκ και Γιώργος Χατζημαρκάκης (με καταγωγή απ’ την Κρήτη), θα βρεθούν στην Κρήτη από αύριο και μέχρι τις 28 Ιουλίου, προκειμένου να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την μεταχείριση των ζώων, αλλά και να διαπιστώσουν το κατά πόσον οι υποσχέσεις των ελληνικών αρχών για λήψη σχετικών μέτρων, έχουν υλοποιηθεί.

Ο γερμανός πρώην ευρωβουλευτής, Στέφαν Εκ, εκλεγόταν στη χώρα του ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά στην Ευρωβουλή συνεργαζόταν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πέρσι, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, και φέτος επιστρέφει συνοδευόμενος από τους κ.κ. Μπύχνερ και Χατζημαρκάκη – στελέχη του γερμανικού Οικολογικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως αναφέρει, «η αληθινή ευημερία των ζώων αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο προωθούμε το ζήτημα σε περιοχές που ήταν προηγουμένως δύσκολες για την καλή διαβίωση των ζώων. Η Κρήτη, με τους πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες και τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων, είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα». Πέρσι, ο Στέφαν Εκ είχε επισκεφθεί τη λαϊκή αγορά στα Χανιά. Εκεί διαπίστωσε πως τα κουνέλια, στοιβαγμένα σε μικρούς κλωβούς, εκτίθεντο στη ζέστη και στον ήλιο για πολλές ώρες χωρίς νερό. Φέτος, θα εξετασθεί κατά πόσον τηρούνται πράγματι οι σχετικοί κανονισμοί που προηγουμένως δεν λαμβάνονταν υπόψη. Το γεγονός ότι οι αρχές του νησιού, συνεργάστηκαν πολύ με τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων κατά το παρελθόν, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

«Θα ήθελα να προσφέρω τον εαυτό μου στην κρητική και την ελληνική πολιτική σκηνή ως σημείο επαφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της προστασίας των ζώων. Ως αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης-ομπρέλα ‘Eurogroup για ζώα’, θα ήθελα επίσης να βελτιώσω την κατάσταση για την καλή διαβίωση των ζώων στην Κρήτη» δήλωσε ο καθ. Μπύχνερ.

Στο πρόγραμμα των τριών πολιτικών, περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο των Χανίων Παναγιώτη Σημαντειράκη, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και τον αστυνομικό και συγγραφέα, Νίκο Χρυσάκη.

Ο Ν. Χρυσάκης, έχει γράψει βιβλία με θέμα την σωστή διαβίωση των ζώων και σε κοινή συνάντηση θα συζητηεί το πώς μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα από την Ευρώπη το έργο του σε τοπικό επίπεδο. Οι συνομιλίες, επισημαίνουν τα μέλη της αποστολής, θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην καλύτερη υποστήριξη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων για τα αδέσποτα σκυλιά.

Διάφορα σωματεία, μερικά με γερμανική συμμετοχή, δεσμεύονται για την προστασία και την τοποθέτηση αδέσποτων σκύλων σε ευρωπαϊκές οικογένειες. Η επιβάρυνση των συλλόγων πολλές φορές υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές τους. Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια.

Ο πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, επισημαίνει: «Ήδη ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήμουν υποστηρικτής ενός γερμανικού-κρητικού συλλόγου για τη φροντίδα των αδέσποτων σκύλων. Θα ήθελα να συνεχίσω τη υποστήριξή μου και τώρα μαζί με τον ευρωβουλευτή του κόμματος μου καθ. Κλάους Μπύχνερ».

Με αφορμή την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και κοινές δράσεις και βούληση ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε στις τοπικές κοινωνίες ως βασική προτεραιότητα την προστασία των ζώων. Επιδίωξή μας είναι να ενώνουμε διαρκώς δυνάμεις με στόχο την ευζωία των ζώων».

Τέλος, τα μέλη της αποστολής θα επισκεφτούν το φετινό Φεστιβάλ Vegan που πραγματοποιείται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης. Ο Στέφαν Εκ είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή και τονίζει πως «είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το vegan κίνημα αναγνωρίζεται όλο και πιο πολύ στην Ελλάδα». Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, δεν βλέπει καμία αντίφαση ανάμεσα στην vegan διατροφή και στην τοπική κουζίνα και τονίζει ότι «η κρητική διατροφή είναι βασικά χαμηλή σε κρέας και πλούσια σε όσπρια που χρησιμεύουν ως πηγή πρωτεϊνών. Κατά την επίσκεψή μας στο νησί, θα υπάρχει αρκετό ‘κρητικό-βέγκαν’ φαγητό, δεδομένου ότι αυτό βασίζεται πάντα στο κρητικό ελαιόλαδο. Τα τρόφιμα στην Κρήτη είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά!».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Bravo very good news
    Not only a stray problem we have so much passive abuse law 4039/12 1b
    β) Παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό, προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και χωρίς να διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα (μεταλλικές κατασκευές- ντεπόζιτα-βαρέλια).
    Too many dogs permanently chained and not walked. Too many dogs poisoned ,dumped and drowned. This is a people problem not a stray problem. We must change the hearts of man.

Comments are closed.