Σε αναζήτηση νέας στέγης έχει επιδοθεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου προκειμένου να στεγάσει τις Υπηρεσίες της οι οποίες στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο ιδιωτικό κτίριο το οποίο είχε λειτουργήσει παλαιότερα ως ξενοδοχείο. Το κτίριο το οποίο βρίσκεται δίπλα στον κυκλικό κόμβο επί της οδού Κων. Καραμανλή, καλείται να εγκαταλείψει η Διεύθυνση Αστυνομίας μέχρι 31 Μαρτίου. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σκοπεύει να το ανακαινίσει και πιθανότατα να το επαναφέρει σε τουριστική χρήση με βραχυχρόνια μίσθωση ή άλλη και μάλιστα έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης, που επιβάλλουν απορρόφηση χρημάτων και ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου εντός τακτών προθεσμιών.

Ήδη εδώ και μέρες πριν, ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου Εμμ. Παπαδάκης έχει επαφές με τους τοπικούς παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δίνοντας προτεραιότητα, σύμφωνα με τις εντολές που έχει, στην εξασφάλιση μεταστέγασης σε δημόσιο κτίριο κατά προτίμηση. Οι επιλογές, όμως, για ανεύρεση τέτοιου κατάλληλου κτιρίου, προς εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού, μάλλον είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί.

Ο κ. Παπαδάκης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γουλιδάκη και τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, με τους οποίους συζήτησε το θέμα. Ως πιθανή, αλλά όχι χωρίς δυσκολίες και αιρέσεις, είναι η «επιστροφή» της Διεύθυνσης Αστυνομίας στο ισόγειο του Διοικητηρίου, στο οποίο στεγάζονται σήμερα οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Λασιθίου. Αυτή τη φορά, όμως, διεκδικεί όχι μόνο το χώρο που είχε στο παρελθόν, αλλά ολόκληρο το ισόγειο (της πίσω πλευράς). Το μισό χώρο καταλαμβάνει σήμερα η Υπηρεσία εξυπηρέτησης των αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το υπόλοιπο κάποιες Υπηρεσίες της Π.Ε. ή είναι χώροι αρχείων και αποθήκευσης υλικών. Εφόσον οι Υπηρεσίες αλλοδαπών μεταφερθούν στο μισθωμένο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της οδού Ρ. Καπετανάκη, όπου υπάρχουν κενά γραφεία, όπως επεσήμαναν αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος, ενδεχομένως να μπορέσει η Διεύθυνση Αστυνομίας να μεταφέρει εκεί τις επιτελικές Υπηρεσίες της.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο αποκλείστηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή ο κατακερματισμός των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας σε διάφορα γραφεία και ορόφους του Διοικητηρίου, τονίζοντας ότι για πολλούς – και κυρίως για λόγους ασφάλειας – θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένες σε μία πτέρυγα καλά ελεγχόμενη. Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε θετικός στην προοπτική αυτή.

Τίθενται, βέβαια, ερωτηματικά πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης επαρκούς χώρου στάθμευσης αν μεταφερθούν εκεί πάνω και όλα τα υπηρεσιακά και τα οχήματα προσωπικού της Διεύθυνσης, άλλη πρόταση, για χρησιμοποίηση του κτιρίου του τ. ΕΟΜΜΕΧ, εκ προοιμίου αποκλείστηκε, διότι βρίσκεται σε κατάσταση που απαιτεί εκτεταμένες εργασίες μετασκευών και συντηρήσεων προκειμένου να λειτουργήσει για ένα τέτοιο σκοπό και η έγκριση τέτοιας δαπάνης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όταν μάλιστα δρομολογείται η παραχώρηση από το Δήμο έκτασης για ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου, στο οικόπεδο που έχει αγοράσει από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να διατεθεί.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, «η καλύτερη λύση θα ήταν να βρεθεί κτίριο εκτός του αστικού ιστού της πόλεως και συγκεκριμένα έξω από τους δύο κόμβους (Κριτσάς και Ξηροκάμπου). Γιατί δεν εμπλέκεται μέσα στην πυκνή κυκλοφοριακή της πόλης και δεν θα μπλοκάρει μια περιοχή στο ζωτικό κέντρο του Αγίου Νικολάου. Είναι γνωστό ότι όπου υπάρχουν αστυνομικές Υπηρεσίες γίνεται επίκεντρο πυκνής κίνησης κόσμου που μεταβαίνει για υποθέσεις του. Η μεταστέγαση είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει πάρα πολύ.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της απόκτησης από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες δικής τους στέγης, στο οικόπεδο που αγόρασε ο Δήμος, ο κ. Παπαδάκης είπε: «Όταν υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο για ένα τέτοιο σκοπό, το υπουργείο μπαίνει στη διαδικασία να διαθέσει χρήματα για να ανεγερθεί ένα αστυνομικό μέγαρο». Μετά την τελευταία εξέλιξη, που το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ως νόμιμη την αγορά του οικοπέδου από το Δήμο, αναμένεται η προώθηση των διαδικασιών.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ