Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του νομού Λασιθίου το μεσημέρι της Τρίτης στον Άγιο Νικόλαο ενάντια στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολλεγίων

Στο βίντεο που ακολουθεί μιλούν οι πρόεδροι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίου Χρήστου Στεφανακίδη, Ιεράπετρας Ιωάννη Πασπαράκη και Σητείας Αλέξανδρου Αλεξάκη.

Ακολούθησε πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί του νομού Λασιθίου, η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και σε συνέχεια ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων ετών και κυρίως του ν. 4635/ 30-10-2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»), με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 και χωρίς κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων παρακάμπτοντας τον ΔΟΑΤΑΠ. Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια) την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και από ότι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης. Αποκλείονται, δηλαδή, εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν και τα ακαδημαϊκά προσόντα και την παιδαγωγική επάρκεια και εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δώσει επιτυχημένες εξετάσεις σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π».

Και συμπληρώνουν:

  • Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων.
  • Δεν δεχόμαστε, τις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Ζητάμε:

  • μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κλάδου για την εκπαίδευση,
  • εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών,
  • χρηματοδότηση και κτηριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών,
  • καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης,
  • καμία τιμωρητική αξιολόγηση – χειραγώγηση για την οποία συνεχώς γίνεται λόγος από τον πρόεδρο του Ι.Ε.Π.,
  • επαναφορά της 35ετίας στις συντάξεις των εκπαιδευτικών,
  • επιμόρφωση,
  • μισθολογική αναβάθμιση