Στις 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα είναι στην Κρήτη για το αεροδρόμιο Καστελίου και τον ΒΟΑΚ.

Αυτό ανακοίνωσαν πριν λίγο από το Ηράκλειο ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ παραβρίσκεται ως επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου και αναμένεται να μιλήσει για τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, στην εκδήλωση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ.

Έναρξη παραχώρησης

Θυμίζουμε ότι στις 8 Φεβρουαρίου θα είναι η επίσημη έναρξη παραχώρησης στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR καθώς ξεκινάει η υλοποίηση σύμβασης κατασκευής του έργου. Η Τέρνα που αναλαμβάνει το αεροδρόμιο Καστελίου, αναδεικνύεται ως ο νέος μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο όμιλος γιγαντώνεται, με την πλευρά του να μεγαλώνει στην Κρήτη. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, όταν τεθεί στη φάση της λειτουργίας, θα τονώσει σημαντικά τα ετήσια μερίσματα από παραχωρήσεις του ομίλου, τα οποία υπολογίζονται σε 90 εκατ. ευρώ.

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, με συμβατικό προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υπέγραψε η εταιρεία τη συνολική αξία των συμβάσεων της στα 661 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει πενταετή διάρκεια κατασκευής και η έναρξη λειτουργίας εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο 2,6 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων, από μερίσματα, φόρο εισοδήματος επί των κερδών και επί του μερίσματος των ιδιωτών μετόχων.

Ο ΒΟΑΚ

Για την Κρήτη είναι ανοικτό το θέμα του ΒΟΑΚ και οι πολιτικοί παράγοντες του νησιού εστίαζαν στο θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα. Έλεγαν δηλαδή, πως με αφορμή την κάθοδο αυτή στο νησί θα πρέπει να αναμένουμε και τις ανακοινώσεις για τον ΒΟΑΚ, για τις οποίες έχει γίνει λόγος προ πολλού, αλλά δεν έχουν εξαγγελθεί ακόμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αναμένουμε κάθε μήνα από το περασμένο φθινόπωρο την κάθοδο του αρμόδιου υπουργού Υποδομών για να παρουσιάσει την αρχιτεκτονική που θα έχει ο ΒΟΑΚ, σύμφωνα με τις επιλογές που έχει κάνει για το θέμα η τωρινή κυβέρνηση, αφού όπως έχουν δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν «γραμμές στο χαρτί» και δεν ήταν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Μ.Α.