Στην κατάμεστη από εκπροσώπους της Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αρχών, συλλόγων, σωματείων και από πολλούς καλούς φίλους αίθουσα του κινηματοθέατρου ΡΕΞ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και συγγραφέα Μανόλη Μακράκη με τίτλο «Εν Λασιθίω».

Το έβδομο συγγραφικό αυτό πόνημα του, εμπεριέχει διαφορετικές εποχές για τα σχολεία του Οροπεδίου, αλλά και άλλων περιοχών του Λασιθίου, από τη λήξη της Επανάστασης του 1866 έως τις μέρες μας, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, ιστορικό, αξιακό. Και εμπερικλείει στοιχεία, ντοκουμέντα, άγνωστα έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύουν όλα μαζί και καθένα ξεχωριστά πολλές ιστορικές περιόδους του Τόπου. Θυμίζοντας τις υπερβάσεις και τον αγώνα των ντόπιων για να μάθουν γράμματα, υπογραμμίζοντας την εξέλιξη από εποχή σε εποχή. Με καθεμιά από τις 544 σελίδες του βιβλίου να «αναβλύζει» την ζωντανή ιστορία του Λασιθιώτικου Τόπου και να αποτυπώνει ανάγλυφα μνήμες από το παρελθόν που γίνονται «οδηγός» προς το μέλλον.

Την παρουσίαση προλόγισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννάκη, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης και ο φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, για να πάρει στο τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας Μανόλης Μακράκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν πριν από την έναρξη της παρουσίασης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης.

Παρόντες επίσης, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση ήταν η Περιφερειακή σύμβουλος Λασιθίου Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Χαριτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Κουνενός, ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ο Πανίκος Καρατσής, ο πολιτευτής Μανόλης Κλώντζας, ο Διοικητής της Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης, ο ανθρωπολόγος και επίτιμος δημότης Αγίου Νικολάου Maurice Born αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί και προσωπικοί φίλοι του συγγραφέα.

Σημειώνεται πως το βιβλίο εκδόθηκε από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο ΠΑΟΔΑΝ, ο Σύλλογος Οροπεδιωτών Λασιθιωτών Αγίου Νικολάου, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ