Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της ιεραρχικής προσφυγής της εταιρείας «Κ.Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. – ΑΝΑΛΙΩΤΑΚΗΣ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Αιολικής Ενέργειας» κατά την υπ΄αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/233223/162292/2261/22/5/2020 Απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με θέμα τη «μη έγκριση αιτήματος αποκατάστασης και βελτίωσης βατότητας υφιστάμενου δρόμου προς την κορυφογραμμή “Σμαϊλογγόσι”, Δ.Δ. Κάτω Χωριού, Δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου”, καθώς υπάρχει εκκρεμοδικία, επειδή οι εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου υλοποιήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από πλευράς ΥΠΠΟΑ».

Ως προς τη διατήρηση του δρόμου, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για λόγους ασφάλειας του δικτύου και εξυπηρέτησης της τοπικής κοινότητας, αφού εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται. Δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων ή βλάβη στις υφιστάμενες αρχαιολογικές θέσεις και το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου Ισθμού Ιεράπετρας.

Το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΣΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/462079/329995/5050/25-9-2018 απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά στη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, οι εργασίες του οποίου μπορούν να συνεχιστούν.

Η επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

Η επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Καταγγέλλουμε σε όλο τον Ελληνικό λαό την απαράδεκτη, αντιεπιστημονική, και ανήθικη συμπεριφορά του υποτίθεται “επιστημονικού” οργάνου που λέγεται ΚΑΣ. Η συμπεριφορά προς τον εκπρόσωπό μας που εκπροσώπησε την Επιτροπή Πολιτών της Ιεράπετρας ήταν προκλητική κατά τρόπο που μας υποβαθμίζει και μας απαξιώνει ως πολίτες.
Με βάση την σημερινή μας λυπηρή εμπειρία θέλουμε να ενημερώσουμε την κοινωνία ότι δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Το ΚΑΣ στα μάτια μας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιστημονικό όργανο. Συνειδητοποιούμε με λύπη ότι ο ρόλος του είναι αυτός της έγκρισης των υπουργικών, κυβερνητικών επιλογών.
Επίσης καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο Ιεράπετρας που κόντρα στην την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού έστειλε στο ΚΑΣ ένα “πατσαβούρι” που ουσιαστικά θεωρεί την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου ως ορθή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας εταιρείας.
Η αδιάψευστη αντικειμενική στοιχειοθέτηση με σύγχρονες παγκόσμια αποδεκτά αρχαιολογικές επιστημονικές μεθόδους απορρίφθηκαν από το ΚΑΣ με την δικαιολογία ότι πιστεύουν τις υποκειμενικές αισθήσεις τοπικής εφόρου. Οι αισθήσεις αυτές φυσικά έγιναν φύλλα και φτερά από την επιστημονική αποτύπωση της όχλησης. Έγιναν φύλλα και φτερά από την εμπεριστατωμένη παρέμβαση του ερευνητή του αρχαιολογικού χώρου που μας εκπροσώπησε Παναγιώτακη Νικ. Δεν θέλησαν να πάρουν υπόψη τους ούτε τις απόψεις έγκριτων αρχαιολόγων με την δικαιολογία ότι δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι. Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι το βιομηχανικό πάρκο δεν οχλεί τον αρχαιολογικό χώρο στο εσωτερικό του οποίου έχει χωροθετηθεί.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση του δημάρχου.  Απαιτούμε Επιστημονικούς φορείς εκλεγμένους από τους επιστήμονες και όχι διορισμένους από πολιτικούς.
Καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς να σταθούν αλληλέγγυοι ώστε να μην περάσει αυτό το έγκλημα.
Καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς να σταθούν αλληλέγγυοι ώστε να μην περάσει αυτό το έγκλημα.

Καλούμε, όλους τους διεθνείς επιστημονικούς φορείς να συμβάλλουν με την επιστημονική τους κατάρτιση και πίεση στην σωτηρία του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, στην σωτηρία του φυσικού ιστορικού μας τοπίου.Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας