Σε άλλο άρθρο αναφερθήκαμε στους ασκολύμπρους, στο γαϊδουράγκαθο και τώρα θα μιλήσουμε για το λαγουδοπαξίμαδο ή λαγουδόχορτο (prasium majus), ένα ακόμα χόρτο της πλούσιας κρητικής πανίδας που αυτήν την εποχή θα βρούμε στις εξοχές. Μάζεψα «μια τσάντα» στην περιοχή της Παναγίας Βαρσαμιώτισσας Κριτσάς. Το λαγουδοπαξίμαδο είναι ένα θαμνώδες αγριόχορτο, από τα πιο νόστιμα της περιοχής μας. Κόβουμε τα νέα βλαστάρια και το νεαρό αρωματικό φύλλωμά του.

Η λέξη προέρχεται από τα συνθετικά λαγός+παξιμάδι δεδομένου ότι αποτελεί προσφιλέστατο έδεσμα των λαγών… αλλά και των ανθρώπων μέσα στα γιαχνερά, στα λαχανικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του φαγητού, που είναι γνωστό ως γιαχνί (από την τούρκικη λέξη yachni).

Ο Μιχάλης Κασσωτάκης στο «Γλωσσικό Ιδίωμα των Κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου» αναφέρει ότι το γιαχνί είναι είδος φαγητού που περιλαμβάνει συνήθως πατάτες και διάφορα λαχανικά μαγειρεμένα με πολύ λάδι, κρεμμύδι και μπόλικη ντομάτα. Ήταν το συνηθέστερο φαγητό που έψηναν τα παλιά χρόνια στο Λασίθι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Βρήκα και λίγα χαρακούλια, άλλο ένα πολύ νόστιμο αγριόχορτο, που πήρε την ονομασία από το χαράκι (= βράχος), επειδή συνήθως φυτρώνει μέσα σε ρωγμές βράχων.