Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Χωρίς τέλη για τους ιδιώτες η απόρριψη έως μισού τόνου απορριμμάτων...

Χωρίς τέλη για τους ιδιώτες η απόρριψη έως μισού τόνου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Αντί των 24 ευρώ τον τόνο, που σύμφωνα με τον γενικό Κανονισμό του ΕΣΔΑΚ για τους ΧΥΤΑ, υποχρεούται να πληρώνει κάθε ιδιώτης που μεταφέρει απορρίμματα με δικό του μεταφορικό μέσο για να τα εναποθέσει στο χώρο υγειονομικής ταφής, ο Δήμος Αγίου Νικολάου προτείνει μια ενδιάμεση λύση, δηλαδή όσοι μεταφέρουν σκουπίδια μέχρι μισό τόνο, να μην πληρώνουν κανένα τέλος…

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η ρύθμιση αυτή εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγίου Νικολάου και θα μπει προς έγκριση, απόψε, και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, η επιβολή ενός τέλους 24 ευρώ/τόνο μάλλον θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από πλευράς των πολιτών, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά , «κανείς δεν θα πάει να πληρώσει για να αφήσει απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να γεμίζουν σκουπίδια πάλι τα ρέματα, τα ρείθρα των δρόμων κλπ. Γι’ αυτό και υπήρξε συνεννόηση με τον ΕΣΔΑΚ, για να καθοριστούν προϋποθέσεις ή να περιοριστεί το ύψος του τέλους με προϋποθέσεις, που οδήγησε στην παραπάνω ρύθμιση.

Αμφιβολία, για το κατά πόσον και αυτή η ρύθμιση θα προτρέψει τους καθ’ έξην ρυπαντές της υπαίθρου να αλλάξουν νοοτροπία και συμπεριφορά και να μεταφέρουν δωρεάν, στο εξής, τα απορρίμματά τους μέχρι 500 κιλά, στον ΧΥΤΑ, διατύπωσε ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας», Γιάννης Ανδριώτης, τονίζοντας ότι όταν, από δω και στο εξής, συλληφθεί κάποιος να ρίχνει σκουπίδια εκτός ΧΥΤΑ, θα πρέπει να πληρώνει αυξημένο πρόστιμο.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι ο Δήμος αύξησε τα πρόστιμα πρόσφατα που προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας και ο στόχος ήταν ακριβώς αυτός, δηλαδή να μειωθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και ρύπανση της υπαίθρου, που πλήττει και την τουριστική εικόνα του τόπου μας. Αλλά, υπήρξε δυσφορία για την απόφαση αυτή, όπως ανέφερε. Επανέλαβε δε τη δυσκολία αστυνόμευσης με ένα δημοτικό αστυνομικό. Όταν ψηφίστηκαν οι αλλαγές του Κανονισμού Καθαριότητας, δεν είχε σταλεί ακόμη ο Κανονισμός του ΕΣΔΑΚ που υποχρεώνει το Δήμο να εισπράττει τέλη για τη μεταφορά στο ΧΥΤΑ απορριμμάτων από ιδιώτες.

Οσοι μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες του μισού τόνου απορρίμματα, θα πληρώνουν τέλη ανάλογα με το βάρος.

 

Πρόσφατα άρθρα