Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Οι αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης- Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται με τα...

Οι αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης- Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται με τα νέα μέτρα

Από

Ημερομηνία

Αρκετές είναι οι απορίες και τα εύλογα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Για ακόμη μία φορά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ,  καταστηματάρχες, πολίτες, ελεγκτικές αρχές, φορείς, περίμεναν αγωνιωδώς μέχρι τελευταία στιγμή το σχετικό ΦΕΚ για να μπορέσουν να δουν πώς θα κινηθούν, πώς θα δουλέψουν και πώς θα ελέγξουν, ενώ αρκετά είναι και τα κενά και τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στα sms και στους κωδικούς μετακίνησης στο 13033.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα από την οικία.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα για να μεταβεί για άσκηση με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα.

Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Όπως διευκρινίζει, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης, ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για τους κωδικούς 2 και 3, ισχύουν για μετακίνηση εκτός Δήμων και όχι εντός των ορίων του Δήμου.

Εάν, για παράδειγμα, ένας κάτοικος σε Κριτσά, Κρούστα, Νεάπολη κλπ θελήσει, επιτρέπεται να στείλει μήνυμα και να έλθει για προμήθεια βασικών αγαθών ή για να πληρώσει υποχρεώσεις σε τράπεζα ή υπηρεσίες στον Άγιο Νικόλαο.

Εάν κάποιος π.χ. μένει σε έναν οικισμό στα όρια του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο ο Δήμος Ιεράπετρας βρίσκεται σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα, τότε μπορεί να μεταβεί εκεί αφού θα τηρούνται τα όρια της επιτρεπόμενης απόστασης από το σπίτι του.

Για τον κωδικό 6 που αφορά σωματική άσκηση αφορά αποκλειστικά άσκηση με τα πόδια ή με ποδήλατο, χωρίς να επιτρέπεται κάποιος να στέλνει μήνυμα και να μεταφέρει π.χ. με το αυτοκίνητο το ποδήλατό του για να αθληθεί σε απομακρυσμένο μέρος ή να πηγαίνει με το αυτοκίνητο π.χ. μέχρι το Καθαρό για να τρέξει εκεί.

Για τον κωδικό και την μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας τους, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα, αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, η μετάβαση αυτή επιτρέπεται εντός Νομού και όχι εκτός των ορίων του, ενώ αναφορικά με τα έγγραφα που θα πρέπει κάποιος να φέρει μαζί του για να δικαιολογήσει τη μετακίνηση, ακόμη αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επιδεικνύουν οι ενδιαφερόμενοι, αποδεικνύοντας το λόγο μετακίνησής τους, είναι π.χ. τα έγγραφα για τα φάρμακα που πηγαίνει κάποιος σε έναν συγγενή του που τα χρειάζεται.

Σημειώνεται, ότι για την μετακίνηση για λόγους υγείας – μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία – εξακολουθεί να αποστέλλεται sms με τον κωδικό 1.

 

Επιτρέπεται η άσκηση σε παραλίες κλπ;

Στο ερώτημα εάν επιτρέπεται η σωματική άσκηση σε παραλίες, παραλιακούς δρόμους κλπ, ο κ. Ζερβάκης απαντά πως το ΦΕΚ δεν προβλέπει κάποια τέτοια απαγόρευση, με τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση, να συστήνει την αποφυγή του συνωστισμού – κίνηση ατομικά ή έως τρία άτομα  και την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων  (1,5 μέτρου).

Η σωματική άσκηση, βέβαια, πεζή ή με ποδήλατο, επιτρέπεται, όπως επισημαίνει ο κ. Ζερβάκης, αυστηρά για τα όρια του Δήμου και όχι εκτός Περιφερειακής Ενότητας.

Άλλωστε, και στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων απαγορεύονται, με εξαίρεση: λόγους υγείας, επαγγελματικούς λόγους, επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών.

 

Πρόσφατα άρθρα