ΑρχικήVideoΠαρουσίαση στην Κριτσά του ορθού τρόπου κλαδέματος των ελαιόδεντρων

Παρουσίαση στην Κριτσά του ορθού τρόπου κλαδέματος των ελαιόδεντρων

Από

Ημερομηνία

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, συμμετέχοντας σε δράση που αφορά τη διεξαγωγή μαθημάτων κατάρτισης παραγωγών στον αγρό κάλεσε το γεωπόνος, υπεύθυνο του αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλη Παπαηλιάκη και παρουσίασε στους αγρότες της Κριτσάς τον ορθό τρόπο κλαδέματος των ελαιοδέντρων ώστε αυτά να έχουν την μέγιστη δυνατή παραγωγή ελαιοκάρπου κάθε χρονιά.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΜΑΣ (ΚΛΑΔΕΜΑ, ΛΙΠΑΝΣΗ,ΠΟΤΙΣΜΑ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
  – ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ Κ’ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ -ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ)

 2. Μπράβο σε όλους τους φορείς έπρεπε σε όλη την Κρήτη να γίνει αυτό όλοι νομίζαμε ότι ξέραμε να κλαδεβουμε ελιές (εγώ προσωπικά ήθελα να τις κάνω να φαίνονται όμορφες )

 3. Πολλά συγχαρητήρια στον υπέροχο Δάσκαλο κ.Παπαηλιάκη…………………

 4. Ωραία τα σεμινάρια για το κλάδεμα των ευλογημένων δένδρων της ελιάς.
  Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω και εγώ την δικιά μου άποψη μέσα από το παρακάτω κείμενο.
  Πρέπει πρώτα απ΄ όλα να γνωρίζουμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι αγαπάμε τα δένδρα μας όπως εξ άλλου συμβαίνει για κάθε τι που μας ανήκει.
  Επομένως το κλάδεμα της ελιάς είναι απαραίτητο κάθε χρόνο .
  Είτε το δένδρο έχει παραγωγή είτε όχι.
  Το κλάδεμα θα είναι διαφορετικό για την μία ή την άλλη περίπτωση
  Χρειάζεται επομένως αυτός που ραβδίζει τα δένδρα να είναι και ο κλαδευτής διαφορετικά χρειάζεται πολύ έμπειρο που να μπορεί να διακρίνει την παραγωγή που είχε κάθε δένδρο και ανάλογα να πράξει.
  Ο κάθε ιδιοκτήτης ελαιόδεντρων γνωρίζει ,όπως μόνο ο βοσκός γνωρίζει τα πρόβατα του και την παραγωγικότητα του κάθε ενός.
  Μέσα σε ένα λιόφυτο , δεν είναι όλα τα δένδρα ίδια και επομένως και ο κλαδευτής δεν πρέπει να κλαδεύει όλα τα δένδρα με τον ίδιο τρόπο.
  Άλλο θέλει να αφαιρέσεις δύο δεμάτια ξύλα και άλλο ένα.
  Αλλά και ανάλογα με την τοποθεσία την διαφορετικότητα του εδάφους και της ηλιοφάνειας ή του πόσο τα δέντρα επηρεάζονται από τους ανέμους πρέπει ο κλαδευτής να γνωρίζει και ανάλογα να κλαδεύει.
  Καταλαβαίνεται τώρα γιατί ξεκινώντας είπα ότι πρώτα απ΄όλα πρέπει να αγαπάμε τα δένδρα μας.
  Γιατί όταν αγαπάς κάτι, το γνωρίζεις , και το περιποιείσαι ανάλογα αλλά η αγάπη είναι διαρκής και επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.
  Μετά από τον πρόλογο θα σας δώσω μονολεκτικά κάποιες συμβουλές για το κλάδεμα της ελιάς που είναι συμβουλές και για όλα σχεδόν τα δένδρα.
  1. Αγαπάμε και φροντίζουμε τα δένδρα μας
  2. Τα κλαδεύουμε κάθε χρόνο
  3. Αφαιρούμε και βλαστούς και ξύλο και φυσικά όλα τα ξερά.
  4. Τα κρατάμε σε λογικό ύψος από το έδαφος για ευκολότερη συγκομιδή
  5. Τους δίνουμε τέτοιο ύψος ώστε να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους κατά το όργωμα, ράντισμα με τα τρακτέρ.
  6. Πολτοποιούμε ή καίμε όλα τα ξύλα που αφαιρέσαμε κατά το κλάδεμα.
  7. Τρείς εικόνες από ελαιόδεντρα μου κατά τη φετινή ελαιοσυγκομιδή.

  8.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πρόσφατα άρθρα