Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΜήνυμα Τσίπρα από Τεχεράνη: Εκλογές δεν έχει

Μήνυμα Τσίπρα από Τεχεράνη: Εκλογές δεν έχει

Από

Ημερομηνία

Να δώσει τέλος στην εκλογολογία, που αναζωπυρώθηκε με μεγάλη ένταση μετά τη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας κ. Π. Καμμένου στη Realnews επιχείρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την Τεχεράνη, την οποία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας απέρριψε με πολύ έντονο τρόπο τα εκλογικά σενάρια:

«Είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές. Κάθε τρεις μήνες; Είστε με τα καλά σας;» είπε σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, ανάμεσα σε δύο συναντήσεις του Πρωθυπουργού.

Το ανώτατο αυτό κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, είναι το προσφυγικό, αλλά και η αξιολόγηση που πρέπει να κλείσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, είναι ακριβώς το θέμα της αξιολόγησης και η άκαμπτη στάση των θεσμών, αλλά και η συνεχώς επιδεινωμένη κατάσταση στο προσφυγικό που τροφοδότησαν τα εκλογικά σενάρια.

Ο κ. Καμμένος απλά είπε δημόσια κάτι που συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση, όπου έχουν ανησυχήσει από τη σφοδρότητα των αντιδράσεων στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αν οι δανειστές επιμείνουν στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, όταν ήδη η πρόταση Κατρούγκαλου προκαλεί τόσο σφοδρές αντιδράσεις, δεν είναι διόλου απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάτι που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Τα μηνύματα από το μέτωπο αυτό δεν είναι τα καλύτερα.

Οι δανειστές ζητούν ένα ακόμα πιο σκληρό ασφαλιστικό και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση ακόμα και μήνες, κάτι που για την Αθήνα θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στη βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια μερίδα συνεργατών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως το χαρτί των εκλογών εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο τραπέζι, μια άλλη ωστόσο απορρίπτει εμφατικά τα εκλογικά σενάρια με το επιχείρημα ότι θα απαξιώσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και θα καταφέρουν πλήγμα στις προοπτικές της οικονομίας.

Σε αυτή τη λογική βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, ο οποίος έσπευσε να κλείσει τα εκλογικά σενάρια από την Κυριακή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δεν αναζητεί οδό διαφυγής».

Τις εκλογές απέρριψαν χθες τόσο ο υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, όσο και ο Ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παραλογισμό τα σχετικά σενάρια. Πάντως σε ότι αφορά στις εκλογές, το κυβερνητικό μέτωπο δεν είναι ενιαίο.

Η μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου τη Δευτέρα και η απειλή μιας γενικότερης κατάρρευσης πάντως, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, εξ’ου και η διαρροή από την Τεχεράνη.

Ωστόσο η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη στήριξε δημόσια την άποψη του προέδρου του κόμματος, κάτι που παραπέμπει σε ασυμφωνία ανάμεσα στους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένουν πάντως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου έχει πάρει το πάνω χέρι η αδιαλλαξία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως από την Τεχεράνη, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επιτέθηκε με σφοδρότητα στους αγρότες που κλείνουν δρόμους και σύνορα: «Δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση, γιατί η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά σε όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; Ειδικά τους αγρότες, πρόσθεσε, τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό το ότι οι αγρότες, δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου».

Ενδεικτική, για τον εκνευρισμό των κυβερνητικών στελεχών, για την κατάσταση που βιώνουν πάντως ήταν η ανάρτηση του κ. Νεφελούδη, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρομοίωσε τα τρακτέρ των αγροτών με τα τανκς της χούντας.
www.real.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα