Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΙεράπετραNέος Κανονισμός Λειτουργίας στα κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας

Nέος Κανονισμός Λειτουργίας στα κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σε ισχύ τίθεται πλέον μετά και τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας Κοιμητηρίων του Δήμου Ιεράπετρας.

Με απώτερο σκοπό την βελτίωση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα κοιμητήρια και την υποστήριξή τους με αναγκαίες παρεμβάσεις, η δημοτική αρχή προχώρησε στην ανασύνταξη του υπάρχοντος Κανονισμού κάνοντας καίριες και ουσιαστικές αλλαγές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ορθή διαχείριση των κοιμητηρίων, στο καθεστώς εκτέλεσης εργασιών, καθώς και στην αναπροσαρμογή των τελών προκειμένου να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της ανταποδοτικότητας.

Καινοτομία του νέου Κανονισμού είναι η δημιουργία μητρώου κατασκευαστών όσων αφορά την εκτέλεση εργασιών που πραγματοποιούνται εντός των κοιμητηρίων. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας εντός των κοιμητηρίων, απαραίτητη είναι πλέον η εγγραφή του κατασκευαστή στο μητρώο κατασκευαστών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί εργασίες σε κοιμητήρια.

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα των κοιμητηρίων στον νέο κανονισμό παρατηρείται αναπροσαρμογή τελών προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της ανταποδοτικότητας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας, τα λειτουργικά έξοδα και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας ανέρχονται στο ποσό των 195.000,00 τη στιγμή που μέχρι σήμερα τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονταν ανέρχονται μόλις στο ποσό των 26.000,00 ανά έτος δηλαδή ούτε 1000,00 ευρώ ετησίως για παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε καθένα από τα 27 κοιμητήρια που διαθέτει ο Δήμος Ιεράπετρας.

Με δεδομένη τη μεγάλη αυτή απόκλιση και προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν οι πολλαπλές ανάγκες των κοιμητηρίων για να βελτιωθεί η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, στον νέο Κανονισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή βασικών τελών, όπως του τέλους ταφής, εκταφής, παράτασης ταφής, παραχώρησης ταφοπεδίου κ.α.

Με απώτερο σκοπό σε κάθε περίπτωση να υπάρξει τάξη και οργάνωση στον τομέα των κοιμητηρίων και βέβαια να υλοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουν την πρέπουσα εικόνα, πέραν τον Κανονισμού, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιεράπετρας προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην τοπογραφική αποτύπωση όλων των κοιμητηρίων και συνέταξε τα διαγράμματα των ταφοπεδίων. Παράλληλα, η Υπηρεσία Κοιμητηρίων συνέλλεξε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί μια πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων για καλύτερο έλεγχο από την Υπηρεσία.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Αργύρης Πανταζής «Τα κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας αντιμετωπίζουν αρκετά και σοβαρά προβλήματα και βασικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα απουσία χώρων πλυσίματος οστών, οστεοφυλακείων, καθώς και θυρίδων φύλαξης κ.α. Με δεδομένη λοιπόν την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μπει τάξη και να βελτιωθεί η σημερινή κακή τους κατάσταση, ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας και οι σημαντικές παρεμβάσεις που όλο αυτό το διάστημα έγιναν από τις Υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας θεωρώ ότι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να μπορούμε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε αναγκαίες παρεμβάσεις, βελτιώνοντας την κακή εικόνα που σήμερα υπάρχει».

«Πρόθεσή μας, όπως τονίζει, είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και να αποδώσουμε τον πρέποντα σεβασμό και σε καμιά περίπτωση να εκμεταλλευτούμε τα κοιμητήρια ως εισπρακτικό μηχανισμό, όπως ισχυρίζονται όσοι δεν θέλουν να έχουν επίγνωση της ντροπιαστικής εικόνας που έχουν σήμερα τα κοιμητήριά μας»

Γραφείο Τύπου

Δήμου Ιεράπετρας

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα