Το Σάββατο ξεκινά το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, που φέτος είναι αφιερωμένο στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η διοργάνωση μετρά αρκετές συμμετοχές και περιλαμβάνει και νεότερους σκηνοθέτες. Οι προβολές θα φιλοξενηθούν στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και σε άλλες όμορφες περιοχές του Λασιθίου.
«Η αποδοχή του φεστιβάλ φέτος», ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού πλέον κ. Ελένη Βλάσση, «έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενηθούν και νέοι σε ηλικία δημιουργοί και σκηνοθέτες.
Οι συμμετοχές από όλο τον κόσμο είναι 899 κάνοντας το φεστιβάλ μας φέτος να είναι αυτό με τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλο αντίστοιχο διεθνές.
Αλλά και τον τόπο μας, το Λασίθι και την Ιεράπετρα να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών φεστιβάλ του κόσμου».
Οι προβολές
Οι ταινίες έως τις 10 Αυγούστου θα προβάλλονται στην Ιεράπετρα, στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο Μακρύ Γιαλό, στο Καβούσι και στο Μύρτος. Για φέτος τουλάχιστον δεν κατέστη εφικτό να φιλοξενηθούν και στον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο επόμενο πρόγραμμα.
Διεθνής θεσμός
«Εικόνες και ήχοι, τοπία και άνθρωποι», προσθέτει η κ. Βλάσση, «ταξιδεύουν από τις εσχατιές του κόσμου και βρίσκουν φιλόξενο αραξοβόλι στον Νότο, στην πόλη της Ιεράπετρας και γίνονται σκηνές και συναισθήματα στο πανί του κινηματογράφου.
Πριν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετέχετε ως εθελοντές και θεατές, γιατί μαζί πετύχαμε το σκοπό του Φεστιβάλ, που ήταν αφ’ ενός να γίνει μόνιμος Διεθνής Θεσμός της πόλης μας και αφ’ ετέρου να την αναδείξουμε ως Πύλη της Μεσογείου και Σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων. Αυτός είναι και ο λόγος που το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι υπό την αιγίδα πολλών φορέων, Δήμων, Πανεπιστημίων και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μέσα από το Φεστιβάλ φιλοδοξούμε, πέρα από τα εξαίρετα ντοκιμαντέρ, που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να χρωματίσουμε το Φεστιβάλ με εικόνες και ανθρώπους από τις χώρες της κοινής μας Πατρίδας, που λέγεται Μεσόγειος Θάλασσα. Γύρω από αυτή την θάλασσα, που είναι ο ομφαλός της Γης και λίκνο του Πολιτισμού, ταξιδεύουμε με την μηχανή του χρόνου, σε όλες τις χώρες που λούζει η Μεσόγειος, από την αρχή της Ιστορίας μέχρι και σήμερα.
Όμως και το ίδιο το Φεστιβάλ, ως θεσμός με αισθητή παρουσία στα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ελλάδας και του Κόσμου, ταξιδεύει σε άλλα μέρη της χώρας μας και της γης, σε άλλα φιλόξενα Φεστιβάλ με συνεργασίες προβολών και παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί.
Η αναγνώριση από πολλούς φορείς με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι επί της ουσίας και αναγνώριση του ίδιου μας του τόπου», κατέληξε η κ. Βλάσση.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ