Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΚρητική μουσική και ταμπαχανιώτικα τραγούδια στο Τσιφλίκι Ελούντας

Κρητική μουσική και ταμπαχανιώτικα τραγούδια στο Τσιφλίκι Ελούντας

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Τσιφλίκι-ΣωρούΤο τρίμερο φεστιβάλ «Καλώς Εσμίξαμε» -που οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου- ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία της ιστορικού – φιλολόγου Μαρίας Σωρού. Θέμα της ήταν: «Τσιφλίκι- Σπιναλόγκα, τόποι αναχώρησης και άφιξης προσφύγων 1897- 1924».

Μετά την ομιλία απολαύσαμε μουσική και τραγούδια από κρητικό συγκρότημα. Έπαιξαν οι μουσικοί Δαμιανός Μαυράκης (λαούτο, τραγούδι), Χαραλάμπης Παρασκάκης (λαούτο, λύρα, ασκομαντούρα), Κωστής Πιταροκοίλης (πολίτικο λαούτο), Γιώργος Σταυρακάκης (λαούτο) και Γιώργος Βάρδας (λαούτο, τραγούδι).

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και τραγούδια από τα λεγόμενα ταμπαχανιώτικα ή μανέδες. Πρόκειται για μη χορευτικά τραγούδια των αστικών περιοχών της δυτικής Κρήτης, που αναπτύχθηκαν κυρίως (όσα έχουν διασωθεί) τον 19ο και τον 20ό αιώνα σε αλληλεπίδραση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου των περιοχών αυτών, καθώς και της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη μουσική της Μικράς Ασίας και αργότερα με το ρεμπέτικο.

Τσιφλίκι5 Τσιφλίκι8

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα