Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση τμήματος του εμπορικού λιμανιού, που εντός των ημερών θα έχει ολοκληρωθεί αποκαθιστώντας τη φθορά που είχε υποστεί από την κακοκαιρία του 2015.

Νέα ακρόποδα έχουν τοποθετηθεί στο τμήμα του προσήνεμου μόλου που είχε υποστεί φθορές, ενώ τα τελευταία αναμένεται να φορτωθούν σε πλωτό και να μεταφερθούν στο σημείο, ενδεχομένως και σήμερα, αν ο καιρός ευνοήσει προκειμένου να τοποθετηθούν στο τμήμα του προσήνεμου μόλου. Την ίδια ώρα 24 παλιά ακρόποδα αναμένεται να ανασυρθούν από το νερό και να επανατοποθετηθούν στο αρχικό τους σημείο. Αυτό πρακτικά θα σηματοδοτήσει το τέλος των εργασιών σε ένα νευραλγικό σημείο με μοναδική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του συνολικού έργου να αποτελεί η αποκατάσταση του δαπέδου εντός του πάρκινγκ.

Υπενθυμίζεται πως το έργο της προσωρινής αποκατάστασης προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης περιλαμβάνει συνολικά 111 τεχνητά ακρόποδα βάρους 12 τόνων το καθένα, τα οποία μεταφέρονταν στη μαρίνα και στη συνέχεια με πλωτό μεταφέρονταν και τοποθετούνταν με τη βοήθεια γερανού στο τμήμα της ζημιάς, στη ρίζα του προσήνεμου μόλου. Πρόκειται για εργασίες που απαίτησαν χρόνο αλλά και μεγάλη ακρίβεια, ενώ καθοριστικός για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους ήταν ο καιρός που έως τώρα ευτυχώς αποτελεί σύμμαχο.

Η πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εργασιών, ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά πως η οριστική λύση για το λιμάνι της πόλης θα δοθεί μέσα από το μεγάλο έργο θωράκισης, κατεύθυνση προς την οποία στοχεύει το Λιμενικό Ταμείο. «Η προσωρινή αποκατάσταση αποτελεί προσωρινή λύση και δεν σημαίνει ότι λύνεται οριστικά το ζήτημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι και η πόλη από μια ενδεχόμενη υπερπήδηση κύματος. Η λύση θα δοθεί μόνο με το έργο της θωράκισης, ένα έργο εκατομμυρίων που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της θωράκισης στον χώρο του λιμανιού» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη.

ΑΝΤΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗΣ ΑΜΜΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το έργο της αποάμμωσης του λιμανιού, της αφαίρεσης κυβικών μεταφερόμενης άμμου, βάσει του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τον Δεκέμβριο, ωστόσο η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τους λόγους που στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργείται το φαινόμενο συσσώρευσης άμμου προχώρησε σε ανάθεση μελέτης σε πανεπιστημιακό φορέα. Βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, όπως ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη θα γίνουν προτάσεις για μια οριστική λύση στο ζήτημα.

Όπως τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη, μέχρι να βρεθούν τα κονδύλια και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το Λιμενικό Ταμείο στρέφεται σε πιο άμεσες λύσεις με την τοποθέτηση αντλίας που θα απορροφά τη συσσωρευμένη άμμο στο εν λόγω σημείο. «Ερευνούμε πως θα μπορέσουμε άμεσα να βγάλουμε τα κυβικά άμμου χρησιμοποιώντας αντλία που θα αναρροφά την άμμο που έχει συσσωρευτεί. Αυτός ο μηχανισμός θα αποτελεί έναν μόνιμο εξοπλισμό του λιμανιού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό που δυσχεραίνει την ευελιξία των πλοίων στο λιμάνι. Παρ’ όλο που δεν εμποδίζει την είσοδο και έξοδο πλοίων και δεν ενέχει κινδύνους είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί»

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΟΛΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και τέλος την ανάθεση του έργου συντήρησης του προσήνεμου μόλου σε όλο το μήκος του. Υπενθυμίζεται πως έχει προϋπολογισμό 300 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε πως παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση και διάθεση κονδυλίων το Λιμενικό Ταμείο στοχεύει σταθερά σε κάθε ευκαιρία σε έργα αναβάθμισης του λιμανιού. «Το λιμάνι αποτελεί μοναδική πύλη εισόδου. Καθημερινά διεκδικούμε έργα ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το λιμάνι και παράλληλα διερευνούμε και άλλους πόρους χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Συμμετέχουμε στο INTERREG και ετοιμάζουμε μελέτες για να ενταχθούμε σε προγράμματα και να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα που θα αναβαθμίσουν το λιμάνι» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη.

Κ.Κ.

www.goodnet.gr