Στο Φανάρι ευρίσκεται ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του  Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προέστη της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Συνάδων κ. Διονύσιος, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. Επίσης, παρέστησαν ο Πρέσβυς κ. Ευάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος και πολλοί πιστοί από την Πόλη.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Παναγιότατος χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Ιερολ. Διάκονο π. Πρόδρομο, από την Αδελφότητα της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νικάνορος Ζάβορδας.
Τον θείο λόγο εκήρυξε επίκαιρα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ελισσαίος, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Μετά την Απόλυση μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, Υπεύθυνος της Ι. Μονής Βαλουκλή, και ο Πατριάρχης του Γένους, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, δεηθείς και υπέρ πάντων των Πατριαρχών, Ιεραρχών και Μ. Ευεργετών του Γένους, που αναπαύονται στον αυλόγυρο της Ι. Μονής. Στη συνέχεια μετέβη στο Β΄ Κοιμητήριο της Μονής, όπου επίσης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των εκεί αναπαυομένων πατέρων και αδελφών.

Τέλος, το μεσημέρι παρατέθηκε Μοναστηριακή Τράπεζα, την οποία ευλόγησε ο Πατριάρχης, τον οποίο προσφώνησε ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Μονής της Μετανοίας του νέου Ιερέως Αρχιμ. Σεραφείμ Στεργίου και αντιφώνησε κατάλληλα ο Παναγιώτατος.