Για «διαπιστωμένο αναπτυξιακό έλλειμμα του Νομού Λασιθίου» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Καφφετζάκης με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη για τα θέματα του νομού υπό τον περιφερειάρχη και το επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης που θα διεξαχθεί 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.
Περιγράφοντας το αναπτυξιακό έλλειμμα, αναφέρεται στην επίσημη θέση που έχει εκφράσει από τον περυσινό Οκτώβριο η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου από τον Άγιο Νικόλαο και σημειώνει ότι το «συνθέτουν οι σοβαρές ελλείψεις υποδομών, οδικών έργων, υγείας, παιδείας οι οποίες οδηγούν εκτός των άλλων και στην ερημοποίηση του τόπου. Για το λόγο αυτό και με αφορμή την εξειδικευμένη εισήγηση για τις οδικές και εγγειοβελτιωτικές υποδομές του Νομού Λασιθίου θεωρούμε ότι πρέπει να προταχθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του ΒΟΑΚ.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ/ΤΑΚ στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες ώστε το Λασίθι να βγει μια ώρα γρηγορότερα από το αναπτυξιακό τέλμα», τονίζει χαρακτηριστικά, ο κ. Καφφετζάκης.
Σε ότι αφορά επιμέρους τοπικά έργα, σημειώνει πως στο Οροπέδιο Λασιθίου θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση των έργων, με παράλληλη όμως δέσμευση για τα αντισταθμιστικά έργα της περιοχής. Για τα υδραυλικά και αρδευτικά έργα, θεωρεί απαραίτητα, τη νέα προσαγωγό του Μύρτους, την άμεση δημοπράτηση Φράγματος Λιθινών «το οποίο είναι ίσως το πιο ώριμο έργο σε επίπεδο νομού», το φράγμα Χοχλακιών και τέλος το φράγμα Αγίου Ιωάννη.
Για τις στρατηγικές επενδύσεις αναφέρει πως δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πρέπει να γίνουν «χωρίς εκπτώσεις ή υπερβολές στην προστασία του Περιβάλλοντος». Ειδικά για την Σπιναλόγκα υπενθυμίζει πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ με την προγραμματική σύμβαση που είχε, κατέθεσε τον φάκελο για την ένταξή της στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δηλώνει υπέρμαχος της άποψης να λειτουργήσει η έδρα της Τουριστικής Σχολής στον Δήμο Αγίου Νικολάου και αναφέρει πως πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση του παραλιακού μετώπου του Λασιθίου με ολιστική αντιμετώπιση «από το επίπεδο Γενικού Σχεδιασμού έως την Τοπική εφαρμογή από τον αρμόδιο κάθε φορά Δήμο».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ