Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΤα μηνύματα Ντάισελμπλουμ – Ντράγκι: Γρήγορη αξιολόγηση, καθαρή έξοδος

Τα μηνύματα Ντάισελμπλουμ – Ντράγκι: Γρήγορη αξιολόγηση, καθαρή έξοδος

Από

Ημερομηνία

Οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών για αξιολόγηση εξπρές και υλοποίηση των σκληρών μέτρων και της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις και αστοχίες έφεραν την «πολιτικά ορθή» αντιμετώπιση του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κυβέρνηση της Αθήνας.Ο ίδιος δήλωνε χθες με ικανοποίηση ότι και ο Πρωθυπουργός αλλά και το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσαν ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι σαν την πρώτη και την δεύτερη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 1,5 – 2 μηνών υλοποιώντας και τα 95 προαπαιτούμενα.

Μακριά από τις ιστορικές αναμνήσεις που παραδέχθηκε ότι είχε κατά την συνάντηση με τον τέως υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ο καλύτερος διαφημιστής των θέσεων της ελληνικής Κυβέρνησης. Ξεπέρασε τον θεσμικό του ρόλο και μίλησε για το επενδυτικό ενδιαφέρον που συναντά για την Ελλάδα από ξένους επιχειρηματίες.

Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα το 2015 ήταν εξαιρετικά «βαρύ» και είχε πολλά δύσκολα θέματα. Υπογράμμισε ότι κοινός στόχος όλων είναι μια καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα και η ανάκτηση της «οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας με την έννοια του απευθείας δανεισμού από τις αγορές.

Δήλωσε επίσης με ικανοποίηση ότι οι ελληνικές αρχές συμφωνούν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου ώστε να βαδίσει η χώρα την τελική ευθεία για την έξοδο την οκταετή (το 2018 ) περίοδο των μνημονίων. Λείανε και τις εντυπώσεις για την μετά το μνημόνιο εποπτεία λέγοντας ότι δεν θα είναι κάτι παραπάνω από 6μηνιαίες αξιολογήσεις που έχουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα «καμπανάκια» για το ότι δεν θα πρέπει αν εφησυχάζουμε και ότι θα πρέπει πολλά να γίνουν. Επίσης, στην λύση του χρέους επέμεινε στα συμφωνημένα: Ότι δηλαδή το θέμα του χρέους θα λυθεί μετά το τέλος του προγράμματος και αν κριθεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το εξυπηρετήσει. Τούτο παρά την πίεση του άσκησε ο τέως ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Τζάκ Λιού στο συνέδριο του Economist όπου βρέθηκαν και οι δύο τονίζοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι βασικό συστατικό της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Ντάισελμπλουμ: Να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο

Λύση μέσω ΕΚΤ και για Τράπεζες και ΔΝΤ

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό αξιωματούχο επανέλαβε τον κοινό στόχο για ολοκλήρωση της αξιολόγηση ενώ ακόμη και για τις «τρύπες» που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται για το 2018 ισχυρίστηκε ότι ο στόχο θα πιαστεί αφού οι υστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς εσόδων θα καλυφθούν από υπερβάσεις στους έμμεσους φόρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης αφού θύμισε ότι θα πρέπει να οριστούν σαφώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την δημιουργία ενός αποθέματος ρευστότητας τόνισε ότι η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική είναι η πλέον ρεαλιστική.

Την ίδια ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι ξεκαθάριζε ότι τα τεστ κοπώσεως των Ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για το 2018 αφήνοντας ανοιχτό ότι μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Αργότερα τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε τα stress test να γίνουν νωρίτερα δηλαδή τον Φεβρουάριο.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ, στην ίδια συνέντευξη τύπου, αναφέροντας πως όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM» σημείωσε ο κ. Κερέ επιβεβαιώνοντας την πρωτοβουλία της ΕΚΤ για το θέμα των ελληνικών Τραπεζών και το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: enikonomia

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα