Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΈνα κρίσιμο βήμα για την επένδυση στα Πλευρά από τη Mirum, στο...

Ένα κρίσιμο βήμα για την επένδυση στα Πλευρά από τη Mirum, στο ΦΕΚ η τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου

Από

Ημερομηνία

Η κρισιμότερη απόφαση για την υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της Mirum στον Άγιο Νικόλαο, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για την τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην περιοχή Πλευρά του Αγίου Νικολάου, με την οποία ανοίγεται ο δρόμος για να προχωρήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο από το 2019.

«Ανοίγει πλέον ο δρόμος για να αρχίσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου και να αρχίσουν οι εργασίες το 2019 όπως προβλεπόταν εξαρχής», επιβεβαιώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, εξηγώντας την σημασία που αποκτά για την επένδυση η συγκεκριμένη απόφαση και η δημοσίευσή της στο ΦεΚ.

Υπενθυμίζεται πως η επένδυση έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις της χώρας και η συνολική δαπάνη των επενδύσεων, από την αγορά γης έως και την υλοποίηση του σχεδιασμού εκτιμάται πως θα φτάσει το μισό δις ευρώ.

Στο πλαίσιο της ωρίμανσης και στη συνέχεια της υλοποίησης του έργου, η  κοινοπραξία Mirum Hellas είχε καταθέσει αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο για την τροποποίηση της επιφάνειας του επενδυτικού σχεδίου, αφού δεν συμπεριλαμβανόταν όλη η έκταση που βρισκόταν στην ιδιοκτησία που διέθετε η εταιρεία και ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η επένδυση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Άγιο Νικόλαο ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου είχε δηλώσει τόσο στο Επιμελητήριο όσο και στη συνέντευξή του στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως η επένδυση θα γίνει αρχικά σε έκταση 682 στρεμμάτων με δομημένες επιφάνειες 85 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 322 εκ ευρώ και δημιουργία 360 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως είχε πει τότε ο Υπουργός, «η ΔΕΣΕ ενέκρινε στις 4 Αυγούστου 2017 νέο αίτημα του επενδυτή για επέκταση της έκτασης κατά 115 στρέμματα, ενώ όσον αφορά πρόσθετο αίτημά του για επαναφορά της αρχικής μη εγκριθείσας πρότασης για ταχεία αδειοδότηση και στις υπόλοιπες χωρικές ενότητες και παραχώρηση αιγιαλού παραλίας» θα ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες.

Δύο περίπου μήνες μετά, και σύμφωνα με την δημοσιευμένη πλέον απόφαση στο ΦεΚ, την οποία υπογράφει ο κ. Παπαδημητρίου, τροποποιείται η επιφάνεια του επενδυτικού σχεδίου, «η οποία αυξάνεται κατά 114,586 τ.μ. και αφορά στη Χ.Ε. 2 για την οποία έχει ήδη εγκριθεί δυνατότητα χωροθέτησης ΕΣΧΑΣΕ. Ως προς το αίτημα του επενδυτή για την ένταξη και των λοιπών χωρικών ενοτήτων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας έμπροσθεν αυτών, συνεχίζουν να ισχύουν όσα είχε αποφασίσει η Διυπουργική επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, στα «Πλευρά» από το σημείο που ξεκινάει η ιδιοκτησία της εταιρείας, λίγο πριν από το ξενοδοχείο Ήρα (με κατεύθυνση από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα) και λίγο μετά από το λόφο που βρίσκεται πάνω από το Ναό της Παναγίας στα Λενικά, εκεί που βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας σήμερα, τοποθετείται ο χώρος ανάπτυξης της επένδυσης, της μεγαλύτερης που έχει σχεδιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με την τελευταία περιγραφή που υπάρχει από το Υπουργείο, η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνει 343 κατοικίες, το Ξενοδοχείο Hera Village πέντε αστέρων, το Ξενοδοχείο Eze Hotel πέντε αστέρων, μαρίνα 200 σκαφών και 34 καταστήματα. Αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες όλες αυτές οι υποδομές, αφού ο σχεδιασμός της ΜΠΕ θα δώσει το στίγμα των τελικών αποφάσεων. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν πως βασικός στόχος του σχεδιασμού των υποδομών είναι να έχουν την μέγιστη δυνατή προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον και να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα