Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠρώτη στην Ελλάδα η Μαρίνα Αγίου Νικολάου εφαρμόζει μέθοδο για την προστασία...

Πρώτη στην Ελλάδα η Μαρίνα Αγίου Νικολάου εφαρμόζει μέθοδο για την προστασία του περιβάλλοντος

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Εντός των αμέσως επομένων ημερών τίθεται σε λειτουργία το σύστημα βιολογικού καθαρισμού των νερών που θα συγκεντρώνονται από το πλύσιμο των ύφαλων των σκαφών, τα οποία ανελκύονται στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου, για συντήρηση. Με ειδική διαδικασία όσμωσης (φιλτράρισμα) καθαρίζεται το νερό. Τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα, από την πλύση, απομονώνονται, συγκεντρώνονται, αποξηραίνονται και στη συνέχεια αποθηκεύονται μέσα σε «μπλόκια» από τσιμέντο. Το νερό που προκύπτει, θα είναι καθαρό και θα χρησιμοποιείται για πότισμα του πρασίνου της μαρίνας.

Με την ανέλκυση, γίνεται πλύση του κύτους του σκάφους με νερό υπό ισχυρή πίεση για την αφαίρεση τραγάνας και μαζί αφαιρείται και χρώμα. Όλα αυτά τα κατάλοιπα απαγορεύονταν να καταλήξουν ακόμη και στο ΧΥΤΑ, ως επικίνδυνα απόβλητα και παραδίνονταν σε ειδική εταιρεία που τα εξήγαγε σε χώρα του εξωτερικού. Το κόστος για απαλλαγή ενός τόνου τέτοιων αποβλήτων ήταν 5.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια καινοτόμο μέθοδο, η οποία τίθεται σε εφαρμογή, σε πανελλαδική πρώτη, στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που κόστισε περίπου 30.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ Μιχ. Φαρσάρης, συνδέεται άμεσα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και κατ’ επέκταση της αδειοδότησης λειτουργίας της μαρίνας.

Το έργο έγινε σε εφαρμογή μελέτης από ειδικό χημικό μηχανικό, ήδη παραδόθηκε και η εταιρεία στην οποία ανήκει η πατέντα, θα το παρακολουθεί και θα το λειτουργεί για τα επόμενα δύο χρόνια, πιστοποιώντας τη σωστή λειτουργία του. Τα «μπλόκια» θα παραμένουν στη μαρίνα, η οποία θα τα μετατρέπει σε… ζαρντινιέρες.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα