ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΕξαγγελίες για ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία και αρδευτικά έργα ύψους 30 εκατ....

Εξαγγελίες για ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία και αρδευτικά έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ

Από

Ημερομηνία

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σητεία, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης εξήγγειλε την επέκταση του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία καθώς και την υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών έργων άρδευσης ύψους 30 εκατ. ευρώ σε Ιεράπετρα και Οροπέδιο Λασιθίου τα οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα.

«Τιμώντας τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει στο αναπτυξιακό συνέδριο αλλά και με την σύμφωνη γνώμη της διαβούλευσης που έγινε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το Δήμο, από την Περιφέρεια, ήρθαμε να ενημερώσουμε για την κοινή πεποίθηση όλων μας ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης πρέπει να φτάσει μέχρι τη Σητεία, όπως και να ολοκληρωθεί όλο το οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη με τους κάθετους άξονες. Γνωρίζετε ότι αυτό που έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής – και είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία – είναι από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο, ο ένας διαγωνισμός και από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη ο δεύτερος. Τελειώνουν οι μελέτες από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, επομένως θα έχουμε τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ μέχρι τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου δημοπρατείται η στρατηγική μελέτη όλων των οδικών αξόνων της Κρήτης, ενώ οι υπάρχουσες μελέτες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου για τον οποίο συζητάμε, από τη Σητεία, συνεχίζονται. Η μια βρίσκεται, κατόπιν εντολής μου, στη διαδικασία κτηματογράφησης, έχει τελειώσει και η περιβαλλοντική μελέτη, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί και οι απαλλοτριώσεις για να βγει ο διαγωνισμός, για τη δεύτερη έχει γίνει αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Οικονομίας το οποίο πρόκειται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουμε μετά την προσφυγή που έχει γίνει από κατοίκους στο ΣτΕ, να πάμε στην οριστική φάση της μελέτης. Το στοίχημα που έχουμε είναι το 2020, ακόμη περισσότερο το 2021, να μπορούμε να εντάξουμε στη Νέα Προγραμματική Περίοδο την χρηματοδότηση των έργων, να έχουν ολοκληρωθεί μελέτες και οι απαλλοτριώσεις, για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι υπήρχε και μια δέσμευση σχετικά με δύο αγωγούς άρδευσης, ο ένας είναι στην Ιεράπετρα και ο δεύτερος είναι τα δίκτυα στο Οροπέδιο Λασιθίου. Στις 14 Μαΐου είναι το οριστικό δικαστήριο για τις απαλλοτριώσεις και την επομένη προκηρύσσονται και οι δύο διαγωνισμοί για να υλοποιηθούν τα έργα πάρα πολύ γρήγορα.

Πρόσφατα άρθρα