Την Τρίτη 11 Ιουνίου, εορτή της Συνάξεως του αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν, πανηγύρισε με την αρμόζουσα λαμπρότητα ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσας της πόλεως της Ιεράπετρας, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα από το Ρεΐζ Ντερέ της Μικράς Ασίας, πιστό αντίγραφο της εικόνος του «Άξιον Εστί» του Πρωτάτου των Καρυών του Αγίου Όρους.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο θαύμα που τέλεσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου της βρεφοκρατούσας στο Άγιον Όρος, και επεσήμανε τη μυστική σχέση, τον ισχυρό σύνδεσμο, την ευλάβεια, την τιμή και τον σεβασμό που τρέφει ο ευσεβής λαός μας στην Υπεραγία Θεοτόκο, όπως μαρτυρούν και οι διάφορες επωνυμίες που της αποδίδει. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας της Ρεϊζδεριανής, υπογραμμίζοντας ότι μεταφέρθηκε στην Ιεράπετρα ως ιερό κειμήλιο και ανεκτίμητος θησαυρός από τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες Έλληνες πρόσφυγες και σήμερα αποτελεί την έφορο και προστάτη των Μικρασιατών και όλων των κατοίκων της Ιεράπετρας, ευχήθηκε δε σε όλους διαρκή την σκέπη, την προστασία και την ενίσχυση της Παναγίας της Ελεούσης.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι μαζί με τη Σύναξη της Παναγίας «Άξιον Εστί» εορτάζεται και η μνήμη των αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, γι᾿ αυτό η σκέψη και η καρδιά όλων μας βρίσκονται στην εσταυρωμένη Μητέρα Εκκλησία, καθώς άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, στον οποίο ευχήθηκε η Παναγία η Ελεούσα να τον περιφρουρεί και να τον στηρίζει στο πολισχυδές έργο του, προκειμένου να παραμένει αναμμένη η λαμπάδα του αειφεγγούς Φαναρίου.

Στην πανήγυρη του ναού έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής, ενώ έψαλλαν δύο χοροί  καλλικέλαδων ιεροψαλτών της περιοχής με χοράρχες τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον ιεροψάλτη του ναού κ. Ευάγγελο Φραγκούλη.

Παρέστησαν πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων  ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας