Προχωρεί ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου στον εντοπισμό κατάλληλων εκτάσεων στην περιοχή του Μεραμβέλλου, τις οποίες θα προτείνει για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικής ισχύος 1,5 MW.

Οι εκτάσεις που αναζητά είναι 30 στρέμματα περίπου συνολικά και όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μανόλης Καμπανός οι εκτάσεις αυτές έχουν ελεγχθεί με χρήση ειδικού λογισμικού ότι διαθέτουν αρκετή ηλιοφάνεια, ώστε να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

 

Θα μειώσουν τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος

Θυμίζουμε ότι συνολικά είκοσι από τους τριάντα οκτώ Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων πάνω στην Κρήτη -ανάμεσά τους και ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μονάδων, σε δικές τους εκτάσεις, με κύριο στόχο να μειώσουν την υψηλή δαπάνη που καταβάλουν ετησίως στη ΔΕΗ, για το ρεύμα  που καταναλώνουν για την άντληση νερού από μεγάλα βάθη. Ο κ. Καμπανός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση του Οργανισμού, γι’ αυτό και από την αρχή που ανακοινώθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την εκπόνηση των σχετικών μελετών από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του και συμμετέχει με άλλους δεκαεννιά στην πρώτη φάση ανάπτυξης του σχεδίου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της διοίκησης του Τοπικού Οργανισμού για ένταξη στο πρόγραμμα προκαλείται και από την διαπίστωση ότι ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου είναι ο τρίτος στη σειρά ΤΟΕΒ της Κρήτης σε κατανάλωση ρεύματος, ανάμεσα στους είκοσι που συμμετέχουν! Πρώτος σε κατανάλωση είναι ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας (ο οποίος επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και εντάσσεται στην πρώτη ομάδα των ΤΟΕΒ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) και δεύτερος ο ΤΟΕΒ Μεσσαράς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τα φωτοβολταϊκά των είκοσι ΤΟΕΒ στο νησί εκτιμάται στα 12 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση για την κατασκευή της φωτοβολταϊκής μονάδας θα είναι 100% με την προϋπόθεση ότι θα διαθέσει τις εκτάσεις που απαιτούνται να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία.

 

Εξοικονόμηση 60-70% ενέργειας!

Το σχέδιο αυτό όπως προβλέπεται θα βοηθήσει τον ΤΟΕΒ να μειώσει κατά 60% – 70% περίπου την ενέργεια που καταναλώνει, με αντίστοιχη μείωση του λειτουργικού του κόστους, ενώ την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, λόγω υψηλού κόστους επένδυσης δεν θα μπορούσε να το επωμιστεί ο ΤΟΕΒ μιας και υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει περίπου 1.700.000 ευρώ, για εγκατάσταση παραγωγής 1,5 ΜW!

 

Δεν χρειάζεται μία ενιαία έκταση

Όπως είπε ο κ.  Καμπανός, δεν είναι απαραίτητο η εγκατάσταση να είναι σε ενιαία έκταση. Το κάθε φωτοβολταϊκό «πάρκο» θα είναι δυναμικότητας παραγωγής περίπου 300 kW, ενώ έχει εντοπίσει κατάλληλες εκτάσεις για το σκοπό αυτό και έχει έλθει σε επαφή με έναν ιδιοκτήτη.

Ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου το 2018 πλήρωσε στη ΔΕΗ 330.000 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν καταφέρει να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά, το όφελός του σε ετήσια βάση υπολογίζεται περίπου 190.000 – 200.000 ευρώ τα οποία θα μπορεί να αξιοποιεί για άλλους σκοπούς.

 

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε συνδυασμό με την επιδίωξη του ΤΟΕΒ να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020), θα επιτύχει μείωση του λειτουργικού κόστους περίπου 20% επιπλέον, γεγονός που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση πόρων από την κατανάλωση ρεύματος θα είναι θεαματική, είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

 

Εκσυγχρονισμός του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού

Μάλιστα, ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλου έχει καταθέσει σχετική μελέτη με αίτηση για ένταξη στο ΠΑΑ, που αφορά αντικατάσταση αντλιοστασίων γεωτρήσεων, δικτύων κλπ. Με τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλες παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αυτό, θα επιτευχθεί επιπλέον εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος, εξήγησε ο κ. Καμπανός.

Η μελέτη που έχει καταθέσει για το ΠΑΑ είναι προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια ΕΣΠΑ.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ