Μέσα σε ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου 2019 στην συνεδριακή αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό της έναρξης των μαθημάτων του Κέντρου Διαμεσολάβησης Λασιθίου (ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ), του πρώτου Παγκρήτιου φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητώνπού έχει συσταθεί σε συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου και του «Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας»-B.I.C. Κρήτης, με σκοπό τον καταρτισμό κυρίως των Δικηγόρων, αλλά και κάθε ενδιαφερομένου για το θεσμό της διαμεσολάβησης.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, παρόντος και του Προέδρου του Δικηγορικού Λασιθίου κ. Γιώργου Παραουλάκη και Μελών του Δ.Σ., ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Φορέα και τον φωτισμό του Θεού στην πρώτη ομάδα των καταρτιζομένων Δικηγόρων.

Ιστορική αναφορά

Η διαμεσολάβηση είναι μία αρχαία διαδικασία.

Η συμβιβαστική επίλυση και η διαιτησία συνυπήρχαν στην Ελλάδα από αιώνες. Από τη Μινωική εποχή, στην Κρήτη υπήρχε δίκαιο και έθιμα, τα οποία αποδίδονταν στο βασιλιά Μίνωα. Ο Μίνωας αναφέρεται ως βασιλιάς, δικαστής και νομοθέτης. Στην Αρχαϊκή εποχή υπήρχαν διαιτητές και συμβιβαστές. Ο συμβιβαστής πρότεινε συμβιβαστικές λύσεις και ο διαιτητής έκρινε την υπόθεσή και εξέδιδε απόφαση.

Ειδική αναφορά γίνεται στην Κρήτη με εφαρμογή συμβιβαστικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών από το 13ο αιώνα μ.Χ.

Στα νεώτερα χρόνια ο σασμόςείναι η διαδικασία στην οποία, μετά από τη γένεση μίας διαφοράς, ένα πρόσωπο κύρους και κοινωνικής επιρροής, ο σάστης, παρεμβαίνει προς το θύτη και το θύμα, ασκώντας πίεση για να βρουν μία συμβιβαστική λύση. Σκοπός όλων είναι η μη κλιμάκωση της διαφοράς και η ειρηνική συμβιβαστική διευθέτησή της.

Τι είναι η διαμεσολάβηση:

Η Διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, στην οποία τα μέρη, με τη βοήθεια και συνδρομή του Διαμεσολαβητή, ενός τρίτου προς τα μέρη ουδέτερου προσώπου, διαπραγματεύονται προκειμένου να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση της διαφοράς, χωρίς την ανάγκη να προσφύγουν σε μία χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαμάχη.

Τι είναι το ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ.

Το «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» αποτελεί μια αστική μη κερδοσκοπικής εταιρία η οποία έχει συσταθεί κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του κεφαλαίου Β’ του Ν.4512/2018 που αφορά στη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αποτελεί τον πρώτο Παγκρήτιο φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών και είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «BICKΡΗΤΗΣ» που συμφώνησαν και συνέστησαν το «Κέντρο Διαμεσολάβησης Λασιθίου» (ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ.), με έδρα την Ιεράπετρα, συστεγαζόμενο στα γραφεία του BICKΡΗΤΗΣ.

Πλαίσιο Λειτουργιάς

Στόχος του Κέντρου Διαμεσολάβησης Λασιθίου είναι κατ’ αρχήν να εκπαιδεύσει άρτια – σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο – τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους διαμεσολαβητές με προγράμματα βασικής εκπαίδευσης για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως αυτές προβλέπονται στο κεφαλαίου Β’ του Ν.4512/2018, που είναι αναγκαίες για την άσκηση της διαμεσολάβησης. Στους στόχους του επίσης συμπεριλαμβάνεται η δημοσιότητα και προβολή του θεσμού της διαμεσολάβησης και η παροχή κάθε πληροφορίας σχετικά με αυτή στο ευρύ κοινό.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την διεθνούς φήμης εταιρεία “InternationalMediationConsulting” του Καναδά, διάρκειας 80 ωρών (10 ημέρες εκπαίδευσης και 1 ημέρα αξιολόγησης), που οδηγεί στη λήψη του τίτλου Αναγνωρισμένου Τίτλου Σπουδών Εκπαιδευμένου Διαμεσολαβητή (AccreditedMediator) από το “InternationalMediationConsulting” του Καναδά σε συνεργασία με το ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ καισυντάχθηκε από την διεθνούς φήμης Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ, η οποία έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην οικογενειακή, επιχειρηματική και κοινωνική διαμεσολάβηση και είναι σύμβουλος Κυβερνήσεων διαφόρων Κρατών σε θέματα ανάπτυξης πολιτικών σχετικά με τη διαμεσολάβηση και την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 2500 διαμεσολαβήσεις σε οικογενειακές, κυρίως, διαφορές, συνεπικουρούμενη από την εκπαιδεύτρια Βικτωρία Λιούτα, Δικηγόρο, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια CEDRΛονδίνου, και Υπουργείου Δικαιοσύνης Ελλάδος, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών από Ινστιτούτο Διαμεσολαβητών Καναδά (IMC) Καναδάς, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών LL.M. στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας, InternationalCommercialArbitrator, FCIArb, κάτοχος Ευρωπαϊκών και Διεθνών πιστοποιήσεων στη Διαμεσολάβηση, ενεργό μέλος Ενώσεων και φορέων που προωθούν τη διαμεσολάβηση στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και Διαμεσολαβήτρια εμπορικών και ναυτιλιακών υποθέσεων.

Α’ Κύκλος μαθημάτων από 24/8/2019 έως 3/9/2019.

Διεύθυνση:Φιλόθεου Α’, αρ. 8 Ιεράπετρα, ΤΚ 72200

Σύλλογος Λασιθιου:

28421032158, Email: dslasithiou@yahoo.gr

Bic Kρήτης:

τηλ. 28423049050,Email:info@bicofcrete.gr, bicofcrete@gmail.com

ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ:

Τηλ. 6944420725 (Παπαδάκης Νίκος), 6944680524 (Τσαγκαράκη Σοφία)

Email:kedilasithiou@gmail.com