Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου συναντήθηκε την Τετάρτη 4 Αυγούστου με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιάννης Στεφανάκης.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε την σημερινή κατάσταση του Δήμου, μίλησε για τις δράσεις, τους στόχους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σε όλα τα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις υποδομές σχολικής στέγης, στο μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, στη δυσκαμψία του Νόμου 4412/2016, στην έλλειψη προσωπικού και σε θέματα καθημερινότητας. Επίσης στο χρόνιο θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και στον μεγάλο στόχο που είναι η ένταξη της νήσου Σπιναλόγκα στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το θέμα της μείωσης των εσόδων του τουριστικού Δήμου Αγίου Νικολάου που έχει προκύψει ως συνέπεια των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω πανδημίας.

Γενικά η σημερινή οικονομική αδυναμία των Δήμων (η οποία επιδεινώθηκε με την πανδημία) και η αδυναμία του κεντρικού κράτους να διαθέσει πόρους, μέσα και προσωπικό για να λειτουργήσουν οι Δήμοι την δύσκολη αυτή περίοδο, δυσχεραίνουν την σωστή παροχή υπηρεσιών στους δημότες. Οι Δήμοι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να υπηρετήσουν τον στόχο και τον σκοπό τους να είναι στο πλευρό των πολιτών.

Ο επόμενος χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος και η ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών είναι επιτακτική.

Είναι ώρα να γίνει ένας διαφορετικός σχεδιασμός οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους προς τους δήμους και τους πολίτες.

Να ενισχυθούν τώρα οι Δήμοι και οι δημότες τους που ζουν από τον τουρισμό και αντιμετωπίζουν τραγική μείωση εσόδων. Πρέπει οι Δήμοι να ενισχυθούν, όπως ενισχύονται και οι επιχειρήσεις που περνάνε δύσκολες μέρες.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή στηρίζουμε τα αιτήματα του Δήμου Αγίου Νικολάου και των δημοτών του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ