Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΛεσεψιανοί μετανάστες και παράνομη αλιεία μαστίζουν τη θαλάσσια ζώνη του Μεραμβέλλου, συνάντηση...

Λεσεψιανοί μετανάστες και παράνομη αλιεία μαστίζουν τη θαλάσσια ζώνη του Μεραμβέλλου, συνάντηση των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής Ελούντας

Από

Ημερομηνία

Η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρουν τα λεσεψιανά μεταναστευτικά είδη στη βιοποικιλότητα των θαλασσών μας, που διαμορφώνουν τη βιοποικιλότητα των τοπικών οικοσυστημάτων και έμμεσα τη βιωσιμότητα των ψαρότοπων, αλλά και του ίδιου του επαγγέλματος των ψαράδων, σε συνδυασμό με την έξαρση της παράνομης αλιείας στη θαλάσσια ζώνη του Μεραμβέλλου, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Αλλά συγχρόνως και ένα στοίχημα, για τις αρμόδιες δημόσιες και περιφερειακές Αρχές και Υπηρεσίες και για τους ίδιους τους αλιείς, προκειμένου να βρεθεί η ισορροπία για την επόμενη μέρα. Ως καταλύτης, για τη λύση της… περίπλοκης εξίσωσης, μπορεί να λειτουργήσει μόνο η ειλικρινής συνεργασία παράλληλα με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματική ανταπόκριση των ελεγκτικών αρχών, καθώς και η στήριξη από πλευράς των επιστημονικών φορέων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αυτά τονίστηκαν στη συνάντηση της ιχθυολόγου – υπεύθυνης του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Ελένης Ψόχιου με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Αγίου Νικολάου «Η Ολούς», που καλύπτει τους αλιείς από το Σίσι μέχρι το Καλό Χωριό. Η ενημέρωση αφορούσε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής της Ελούντας, όπως το ισχύον νομικό καθεστώς για την αλιεία μέσα στον κόρφο, όπου το ψάρεμα απαγορεύεται, επειδή λόγω της ύπαρξης εναλίων αρχαιοτήτων, έχει κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.

Η απαγόρευση αλιείας στον κόρφο

Η κ. Ψόχιου επεσήμανε και το πρόβλημα των πολύ λίγων εκείνων επαγγελματιών αλιέων, που παρά τη «συμφωνία κυρίων» για αποφυγή αλιείας εντός του κόρφου, επιχειρούν και αλιεύουν εντός της απαγορευμένης ζώνης και τους κάλεσε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνταχθούν με την πλειοψηφία, τονίζοντας και την ηθική διάσταση του ζητήματος. «Τηρούμε καλές συμφωνίες μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η έκδοση απαγόρευση αλιείας έχει περιέλθει στον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτή, με ισχύ ως ένα έτος (με ευχέρεια επέκτασης για ένα επιπλέον έτος), είπε η ιχθυολόγος, εξηγώντας ότι αποφεύγεται πλέον η κήρυξη θαλάσσιων περιοχών εκτός αλιείας, γιατί θεωρείται σκόπιμο και ωφέλιμο να αλιεύονται τα λεσεψιανά μεταναστευτικά είδη στις θάλασσές μας, ώστε να μην αφεθούν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Ένα άλλο λεσεψιανό είδος που έχει εντοπιστεί στον κόρφο της Ελούντας είναι όστρακο, το στρειδόκτενο, για το οποίο θα υποδειχτεί από το ΕΛΚΕΘΕ, πως θα γίνει αλίευσή του.

Η παράνομη αλιεία

Το κυρίαρχο πρόβλημα που έθεσαν με έμφαση πολλοί από τους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι παρέστησαν στη συγκέντρωση, είναι η παράνομη αλιεία που ασκούν μη επαγγελματίες αλιείς, σε βαθμό που να έχει προκληθεί εξαφάνιση των αλιευμάτων τα οποία μπορούν να προσφέρουν ένα εισόδημα για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη θάλασσα και προσπαθούν να ζήσουν απ’ αυτήν. Πολλά ήταν τα παράπονα που εκφράστηκαν και αφορούσαν την ανάγκη αποτελεσματικότερου ελέγχου της παράνομης αλιείας από τις λιμενικές αρχές. Στο θέμα αυτό η κ. Ψόχιου κάλεσε τους επαγγελματίες αλιείς να είναι πολύ προσεκτικοί και όποτε διαπιστώνουν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα να προβαίνουν οι ίδιοι ως αυτόπτες μάρτυρες στην κατάθεση καταγγελίας ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο, ώστε να στοιχειοθετούνται στέρεα οι υποθέσεις για τις οποίες ασκούνται διώξεις.

«Η παράνομη αλιεία δυστυχώς υπάρχει και το πρόβλημα αυτό είναι τεράστιο στο Μεραμπέλλο. Δυστυχώς η νομοθεσία του κράτους δεν προβλέπει τις ποινές που θα ‘πρεπε να προβλέπονται και αρμόδια για το κομμάτι αυτό είναι η Λιμενική Αρχή», τόνισε η κ. Ψόχιου.

 

Πρόσφατα άρθρα