Με ορισμένα απρόοπτα ξεκίνησε η διαδικασία του προγραμματισμού των ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα άτομα άνω των 85 ετών μέσω της πλατφόρμας των ραντεβού εμβολιασμού (emvolio.gov.gr).

Η ΑΝΑΤΟΛΗ έγινε χθες το πρωί δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από ηλικιωμένους που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα για να πάνε να κάνουν το εμβόλιο σε διαφορετική πόλη από αυτή στην οποία διαμένουν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ, εξέφρασαν την εύλογη απορία και τον προβληματισμό τους για το πώς γίνεται να είναι δηλωμένοι κάτοικοι Αγίου Νικολάου και να λαμβάνουν sms για να κάνουν το εμβόλιο σε μακρινά Νοσοκομεία, για παράδειγμα στη Σητεία ή στην Ιεράπετρα. Υπήρξε, μάλιστα, και περίπτωση κατά την οποία σε κάτοικο Αγίου Νικολάου ήλθε μήνυμα για να πάει να κάνει το εμβόλιο στην… Αθήνα.

Σημειώνεται πως όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν αυτόματα το μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού, είτε συνδεόμενοι με τα στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr, είτε μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034, είτε όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, να επισκεφθούν το ΚΕΠ ή ένα φαρμακείο.

 

Πώς διορθώνεται το πρόβλημα

Για τα παραπάνω περιστατικά με τα μηνύματα που έστειλαν ασφαλισμένους σε άλλες πόλεις, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστα Καλδή. Όπως μας είπε, όποιος πολίτης έχει κάνει τη διαδικασία είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω των άλλων τρόπων, θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του και απλά και γρήγορα να κάνει την τελική επιβεβαίωση του ραντεβού με τη βοήθεια του φαρμακοποιού του.

Εξηγώντας τα περιστατικά αυτά με τα sms, όπου αναγράφεται διαφορετική πόλη εμβολιασμού από αυτή στην οποία μένει ο κάθε πολίτης, ο κ. Καλδής αναφέρει πως αυτό έλαβε χώρα εξαιτίας του ΑΜΚΑ που έχει δηλωθεί. Όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ συνιστά στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αφού θα μπορούν να πάνε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και να κάνουν την αλλαγή για την πόλη που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο. «Έχουμε λάβει έγγραφες οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις», προσθέτει.

 

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Όπως επανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που παρουσίασε την πλατφόρμα, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

¡ Σε φαρμακείο ή στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

¡ Μέσω της άυλης συνταγογράφησης για όσους έχουν εγγραφεί σ’ αυτήν.

¡ Μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

 

Σε ποια ομάδα ανήκετε;

Για να ελέγξουν οι πολίτες εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κάνουν τα εξής:

– Να εισάγουν τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

– Να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Εν τω μεταξύ, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει ΜΟΝΟ μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Όπως είπε ο κ.  Πιερρακάκης, έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται SMS από τον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034 για τη δεύτερη φάση εμβολιασμών, με τους αιτούντες να λαμβάνουν τα πρώτα μηνύματα.

 

Γιατί επελέγησαν οι άνω των 85 ετών

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο λόγος της προτεραιοποίησης των άνω των 85 ετών είναι ότι η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι πολίτες της ηλικίας αυτής.

Η ηλικία αυτή συνδέεται τόσο με τη γήρανση του ανοσοποιητικού, όσο και με άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μόνο η ηλικία αποτελεί – όπως αποδεικνύεται – παράγοντα κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή ή παράλειψη της δεύτερης δόσης, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.