Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα νούμερα των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει με ελεγχόμενα ωράρια και για συγκεκριμένες ώρες από τα μέσα Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, εκτιμά ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο Λασιθιώτης στην καταγωγή καθηγητής σημειώνει συνέντευξή του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό οτι θα πρέπει τώρα να περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, για να δούμε πώς θα «μεταφραστούν» σε επίπεδο επιδημιολογικών δεδομένων οι πρώτες ημέρες της ανοικτής αγοράς, σε συνδυασμό και με το διαφαινόμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ελπίζει τα δεδομένα που θα προκύψουν να είναι εξίσου ελεγχόμενα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάμε εκ νέου σε καινούργια μέτρα. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη, όπως σημειώνει, «ο καθένας μας να τηρήσει με ευλάβεια και ακρίβεια τα μέτρα ατομικής ευθύνης και προστασίας: μάσκες, αποστάσεις, αντισηψίες χεριών».

Εκτιμά, παράλληλα, ότι όσο προχωρεί η διαδικασία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα και όσο οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν είναι «απαγορευτικοί», τόσο περισσότερες δραστηριότητες θα ανεβάζουν ρολά βαθμιαία.

 

Δείτε επίσης: “Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης εάν τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά”