Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ Αγιονικολιώτης σεφ Μάνος Δεμέτζος μέλος ομάδας 3 αστεριών Michelin

Ο Αγιονικολιώτης σεφ Μάνος Δεμέτζος μέλος ομάδας 3 αστεριών Michelin

Από

Ημερομηνία

Ένας ακόμα Αγιονικολιώτης τιμάται στο εξωτερικό και τιμά συγχρόνως και τον τόπο του. Ο Μάνος Δεμέτζος είναι ένας από τους σεφ του πολυτελούς βρετανικού εστιατορίου Helene Darroze at The Connaught το οποίο τιμήθηκε με τρία αστέρια Michelin.

«Ήταν μια ιστορική ημέρα για μένα. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που τιμηθήκαμε με τα τρία αστέρια Michelin (3 Michelin Star award). Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Πρόκειται για την ανώτερη διάκριση που μπορεί να πάρει ένα εστιατόριο. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση σε αυτά που πιστεύουμε απέδωσαν. Είμαι υπερήφανος για όλη την ομάδα που δουλέψαμε μαζί. Ίσως κάποια στιγμή, αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, επιστρέψω στην Ελλάδα», έγραψε.

¡ Ο Μάνος ήταν σεφ σε πολυτελές εστιατόριο των Αθηνών και, με το εξαιρετικό βιογραφικό που είχε, κλήθηκε να δουλέψει σε ένα από καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το «The Fat Duck». Μετά από ενάμιση χρόνο, καταξιωμένος πια, το επόμενο βήμα του έγινε στο εστιατόριο «Helene Darroze at The Connaught», δύο αστεριών Michelin αρχικά και πριν από μερικές ημέρες 3 αστεριών Michelin.

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Ο οδηγός Michelin θα λέγαμε ότι είναι η «βίβλος» της γαστρονομίας. Είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα. Πρόκειται για τον παλαιότερο και πιο γνωστό Ευρωπαϊκό οδηγό για ξενοδοχεία και εστιατόρια, ο οποίος απονέμει τα περίφημα και διάσημα αστέρια Michelin. Η απόκτηση ή η απώλεια ενός αστεριού μπορεί να έχει εξαιρετικές συνέπειες για την επιτυχία ενός εστιατορίου. Το 1936 καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή τους:

Ένα αστέρι: Στο εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του
Δύο αστέρια: Άριστη μαγειρική, άξιζε την επίσκεψη
Τρία αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, άξιζε το ταξίδι

Οι κριτικοί – «ελεγκτές» της Michelin επισκέπτονται τα εστιατόρια ανώνυμα. Δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και τα έξοδα για τα γεύματα καταβάλλονται από την γαλλική εταιρεία και όχι από το εκάστοτε εστιατόριο που καλούνται να αναθεωρήσουν. Στη Γαλλία, η κυκλοφορία του οδηγού προκαλεί φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης, ανάλογη με εκείνη που προκαλεί η απονομή των βραβείων Όσκαρ.
ΛΕΩΝ.Κ.

Πρόσφατα άρθρα