Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ διαδικασία των δασικών χαρτών για το νομό Λασιθίου δεν μπορεί να...

Η διαδικασία των δασικών χαρτών για το νομό Λασιθίου δεν μπορεί να ακυρωθεί, τι αναφέρει ο Διευθυντής Συντονισμού και Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Ο Διευθυντής Συντονισμού και Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αναστάσιος Ιωάννου μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά για το θέμα των δασικών χαρτών, ενόψει και της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Νικολάου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, επισημαίνοντας ότι ο δασικός χάρτης αφορά μια ενιαία, ευρείας κλίμακας «πράξη χαρακτηρισμού» εκτάσεων γης χωρίς άμεσα να εμπλέκονται θέματα ιδιοκτησίας.

Παραδέχτηκε ότι έμμεσα τίθεται και το ιδιοκτησιακό, που επιφέρει η εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Στην αναφορά ότι το 62% της συνολικής επιφάνειας του Νομού Λασιθίου έχει χαρακτηριστεί ως δάσος, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει κάτι επ’ αυτού, από τη στιγμή που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ακυρωθεί ή ανασταλεί για ένα νομό μόνο, γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο.

Στο πώς κατέληξε να εμφανίζεται το Λασίθι δασικό πάνω από 60%, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι σ’ αυτό κατέληξε ο μελετητής που εισηγήθηκε σχετικά, έγιναν διορθώσεις από την Υπηρεσία και επέστρεψαν στον μελετητή για ενσωμάτωση.

Το πώς χαρακτηρίζεται μια έκταση είναι θέμα διαδικασιών της Υπηρεσίας και του μελετητή, είπε και πρόσθεσε, ότι αν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτών, αυτό επιλύεται με τις επιτροπές εξέτασης των αμφισβητήσεων.

Κάθε πολίτης ή φορέας που αντιληφθεί και θεωρεί ότι έχει γίνει λάθος στον χαρακτηρισμό έκτασης γης που τον αφορά, μπορεί να προσφύγει στις επιτροπές προσκομίζοντας τα στοιχεία που έχει εκθέτοντας τις απόψεις του. Οι αντιρρήσεις του πρέπει να κατατεθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάιο (η προθεσμία  λήγει στις 27 Μαϊου, για δε τους κατοίκους εξωτερικού στις 16 Ιουνίου).

Ζητήσαμε από τον κ. Ιωάννου να σχολιάσει την ασφυκτική προθεσμία των 100 ημερών εντός της οποίας οι πολίτες υποχρεώνονται να σπεύσουν να εξετάσουν τους δασικούς χάρτες και να συλλέξουν αποδεικτικά και άλλα επιχειρήματα για να συντάξουν και να καταθέσουν αποκλειστικά μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα τις αντιρρήσεις τους – κάτι που είναι αδύνατον για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού, με αποτέλεσμα να πρέπει, για άλλη μια φορά, στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, να προσφύγουν σε μηχανικούς και να πληρώσουν για… «να σώσουν», ότι προφτάσουν..!

«Παράταση δόθηκε και για το Κτηματολόγιο. Μπορεί, μετά το Μάιο να δοθεί παράταση και για τους δασικούς χάρτες εάν δεν είναι μεγάλη η συμμετοχή στη διαδικασία από τον κόσμο. Δεν το γνωρίζουμε από τώρα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν είναι θέμα τοπικής απόφασης», τόνισε.

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να πράξει κάτι επ’ αυτού, αυτά προβλέπονται από το νόμο», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι κατά τη συμμετοχή του στην τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να «αυτοσχεδιάσει», αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ενημερώσει για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία…

 

Δείτε επίσης: Έντονη ανησυχία στον Άγιο Νικόλαο για τους δασικούς χάρτες, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

 

Δείτε επίσης: Επιδίωξη του δήμου Αγ. Νικολάου είναι να βρεθεί τρόπος να βοηθήσει τους δημότες να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους δασικούς χάρτες

Πρόσφατα άρθρα