ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΑρ. Πελώνη: "Οι εικόνες που είδαμε χθες μας ενόχλησαν όλους. Τα περιστατικά...

Αρ. Πελώνη: “Οι εικόνες που είδαμε χθες μας ενόχλησαν όλους. Τα περιστατικά διερευνώνται”

Από

Ημερομηνία

«Οι εικόνες που είδαμε χθες μας ενόχλησαν όλους. Τα περιστατικά διερευνώνται. Ωστόσο τα ανακλαστικά που δημιούργησαν δεν αλλάζουν την αλληλουχία των γεγονότων», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι κουρασμένοι, η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται, χρειάζεται ψυχραιμία και ισορροπία από όλους. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν και η κοινωνία είναι σε οριακό σημείο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων όπου υπονομεύονται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Και προφανώς τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία, ήταν της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτω δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά. Θα του συνιστούσαμε να συστήσει ο ίδιος με το λόγο του την τήρηση των μέτρων αντί να αναζητά σημαίες ευκαιρίας εύκολης δημαγωγίας».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρανάκης έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι το βίντεο που δείχνει την εικόνα του ξυλοδαρμού ενός εκ των συλληφθέντων δεν το έδωσε η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δεν δρα ως κουκουλοφόρος. Υπάρχουν πρόσωπα γνωστά, το περιστατικό διερευνάται και υπάρχουν πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα. Το βίντεο δεν δόθηκε από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αποδοκιμάζει τα επεισόδια παρέπεμψε στην τοποθέτηση του υπουργού προστασίας του πολίτη. «Το περιστατικό διερευνάται. Οι εικόνες αυτές είναι ενοχλητικές για όλους. Θα υπάρξει διερεύνηση και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», υπογράμμισε.

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε επίσης αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και αν θα εξεταστεί και η συμπεριφορά των παρόντων συναδέλφων του. «Αυτά είναι θέματα που αφορούν το εσωτερικό πειθαρχικό δίκαιο της Αστυνομίας. Να θυμίσω ότι είχαμε και δύο τραυματίες αστυνομικούς εκτός από έντεκα συλλήψεις», ανέφερε.

Για το αίτημα του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλου για αποπομπή του Μ. Χρυσοχοίδη και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει για την τήρηση των μέτρων και να αποφασίσει σε ποια πλευρά της ρητορικής είναι. Από τη μία ψέγει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και για ελλιπή – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – διενέργεια ελέγχων, και όταν γίνονται έλεγχοι σπεύδει να καταγγείλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό την ώρα που ξέρουμε ότι στελέχη της νεολαίας του ήταν στην περιοχή με τρικάκια που δεν θεωρούμε αυθόρμητα και συμμετείχαν σε πορείες υπέρ του Κουφοντίνα».

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό των αστυνομικών και αν σε αυτόν περιλαμβάνονται μεταλλικά γκλοπ, απάντησε ότι δεν γνωρίζει, ενώ σχετικά με δήλωση του κ. Αλιβιζάτου για την Επιτροπή Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής βίας είπε ότι οι προτάσεις της επιτροπής υλοποιούνται μία προς μία. «Όλα τα περιστατικά εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα και βγαίνουν συμπεράσματα. Αυτά δεν γίνονται με τηλεδικαστήρια στα social media, ούτε με άλλου τύπου εικασίες», συμπλήρωσε.

Ρωτήθηκε επίσης αν ήταν δικαιολογημένα τα πρόστιμα χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και ανέφερε ότι υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες για φαινόμενα συνωστισμού στη συγκεκριμένη πλατεία και για αυτό οι αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί ώστε να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση «αν η ΕΛ.ΑΣ νομιμοποιείται να δέρνει πολίτες» επανέλαβε πως το περιστατικό διερευνάται και όπου υπάρχουν φαινόμενα ανεξήγητης και δυσανάλογης βίας, προφανώς θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Για τις έρευνες της αστυνομίας για τη σύλληψη του καταζητούμενου Νίκου Παππά και για τις ενέργειες έκδοσης του Γιάννη Λαγού, απάντησε ότι δεν γνωρίζει την εξέλιξη και θα επανέλθει.

 

Για την πορεία της πανδημίας

 

Για την πορεία της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια. «Ευελπιστούμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή. Ο σχεδιασμός είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί – σύντομα θα εμβολιαστούν οι πολύ ευπαθείς – και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β’ τρίμηνο του έτους – ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό», ανέφερε.

Σε παρεμφερή ερώτηση τόνισε ότι αυτά θα γίνουν εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εφόσον πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και πως για τα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Έχουν παραμείνει πολύ καιρό κλειστά και στις εξετάσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους», σημείωσε.

Επιπρόσθετα για το ενδεχόμενο περαιτέρω αξιοποίησης ιδιωτικών κλινικών δήλωσε πως το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τις αντοχές του αλλά αντέχει, ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και πως οποιοδήποτε άλλο μέτρο κριθεί αναγκαίο θα ληφθεί.

Σχετικά με τις στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία, είπε ότι θα είναι για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και αυτό προκύπτει και από την χαμηλότερη ύφεση. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει αυτούς που πλήττονται και από τον Απρίλιο θα στρέψουμε το βλέμμα και προς την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε ότι αφορά δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου περί δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για κατασκευή συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, η κα Πελώνη είπε ότι έχει υπάρξει τοποθέτηση επ’ αυτού ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Σε ερώτηση αν η χάραξη οικοπέδων από την Αίγυπτο σημαίνει για την ελληνική κυβέρνηση αναγνώριση της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, είπε ότι ο Νίκος Δένδιας είναι στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και στην ατζέντα είναι η διμερής περιφερειακή και ενεργειακή συνεργασία. Πρόσθεσε ότι είμαστε δύο χώρες με εξαιρετικές σχέσεις και πως όλα τα θέματα συζητώνται με σεβασμό και ειλικρίνεια ανάμεσα σε δύο εταίρους των οποίων η σχέση έχει στρατηγική σημασία για όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Για τα περί κατασκευής και άλλου αγωγού με την Αίγυπτο υπενθύμισε ότι υπάρχει η τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου-Κύπρου. «Έχω τοποθετηθεί ότι είναι λογικό δύο χώρες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, να συζητούν όταν έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική στα υφιστάμενα σχήματα», συμπλήρωσε.

Για τις διερευνητικές επαφές και μέχρι πότε θα περιμένουμε να απαντήσει η Τουρκία, η κα Πελώνη δήλωσε πως έχουν προταθεί ημερομηνίες, ότι αναμένουμε απάντηση και προσβλέπουμε πάντα στο διάλογο και όχι στην υπονόμευσή του.

 

Πρόσφατα άρθρα